Zákon o veřejných zakázkách se zpřísní za rok, čeká Jankovský

02.09.2010 13:45

Součástí koaličního tažení proti korupci má být komplexní novela zákona o veřejných zakázkách. Ministr Jankovský ji chce mít hotovou v polovině příštího roku, informuje iHNed.cz.

Zákon o veřejných zakázkách se zpřísní za rok, čeká Jankovský

Od druhé poloviny příštího roku se má v Česku zpřísnit systém veřejných zakázek. Komplexní novelu chystá ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. „Ve druhém kvartálu roku 2011 chceme mít novelu zákona hotovou. Chceme předtím vytvořit rozsáhlou diskuzi, aby pak bylo co nejméně připomínek jak mezi poslanci, tak z ministerstev," uvedl na jednání Platformy pro transparentní veřejné zakázky.

Ta vznikla na jaře díky Americké obchodní komoře a jejími členy jsou kromě státních úřadů také politické strany či zájmová sdružení jako je třeba Svaz průmyslu a obchodu. Ještě před květnovými volbami se politici veřejně zavázali, že udělají maximum pro to, aby se podmínky státních tendrů zlepšily a byly průhlednější.

Limity veřejných zakázek by měly klesnout na polovinu

Účastníky setkání vyzval ministr k tomu, aby se podíleli na přípravě komplexní novely zákona o státních zakázkách. „Vytvoříme společnou komisi, která by se sešla na celodenní jednání, pak bychom se scházeli zhruba co měsíc až do jara," naplánoval Jankovský. Současně nastínil, co by se mohlo změnit: na polovinu by měly klesnout limity veřejných zakázek, tedy ze dvou na jeden, respektive ze šesti na tři miliony u stavebních tendrů.

Také by rád zakázal praxe, kdy hodnotící kritérium ceny má menší hodnotu než padesát procent. „Na zvážení je, zda do komisí nedelegovat nezávislé experty, kteří by se o své účasti dozvěděli jen krátce před vyhlášením tendru. Ti by pak mimo jiné poznali, zda je dokumentace špatně napsaná, nebo není," uvedl ministr z Věcí veřejných.

Čtěte také:

Veřejné zakázky budou už od milionu, říká Jankovský 

ÚOHS: Změna ve znění zákona o veřejných zakázkách 

Jankovský vyřazuje „tajemné" firmy ze zakázek. Škodí i ČEZu 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…