Mám strach, říká zástupce zbrojovky zapletené do kauzy Kopřiva

04.09.2010 16:20

Podle šéfa finské zbrojovky by možná "osekávání chapadel" resortu obrany nemuselo pomoci vyřešit nepřehlednou situaci se zakázkami.

Mám strach, říká zástupce zbrojovky zapletené do kauzy Kopřiva

Před pád dny deník MF Dnes odkryl plánované vytunelování části resortu obrany pod taktovkou jeho bývalého náměstka Jaroslava Kopřivy, který měl na starosti nákup minometných transportérů pro českou armádu. Bez výběrového řízení.

A zástupce finské zbrojovky Patria Stanislav Mareš nyní poskytl serveru iDNES.cz rozhovor, v němž právě o pozadí zakázky hovoří a detailně popisuje plánovaný obchod s minomety.

Drahá minometná verze 


"Součástí původního zadání na nákup transportérů byla i minometná verze. Jenže byla drahá, a tak ji vyndali. Po uzavření druhé smlouvy se Steyrem se čeští úředníci báli, že bychom jim tu dohodu mohli zbourat mezinárodní arbitráží. A tak jsme začali dostávat signály z ministerstva obrany, že když jim nebudeme škodit, budou k nám vstřícní s těmi minomety," vysvětluje Mareš, jak se jeho firma dostala k jednáním s Kopřivou.

Patria podle něj v rámci obchodu jednala i s lobbistou Vladimírem Motlíkem.
"Vím jen, že s ním měl schůzku pan Hessulf (tehdejší šéf Patrie v Česku – pozn. red.). Na tu pan Motlík přivedl pana Kopřivu. Já sám jsem u ní nebyl, jen jsem o ní slyšel od pana Hessulfa," vysvětlil Mareš s tím, že ale neví, o čem se na schůzce jednalo.

"Prý tam zazněly nějaké finanční požadavky. Ale víc nemohu říci, je to z druhé ruky," sdělil serveru opatrný Mareš.

Poslední kapka

Ten iDNESu sdělil, že poslední kapkou k odhodlání oznámit podivná jednání policii, byla poslední schůzka.

"Nikdy předtím, byť tam byla celá řada náznaků, nikdy nebylo tak přímo řečeno, jak obcházet výběrové řízení. A důležité je, že jsme finská společnost. Finsko je ve statistikách nekorupčního jednání na předních místech, ne-li první. Ve Finsku jsou na korupci všichni nesmírně citliví," řekl Mareš s tím, že se on sám bojí budoucnosti.

Chobotnice a chapadla

"Ministr Vondra mluvil o chapadlech a jejich odsekávání. Všichni víme, že ta chobotnice je obrovská. Odseknutím jednoho chapadla nepřestává žít," povzdychl si závěrem Mareš.

Jak ale změny a kontroly, jež čekají ministerstvo obrany dopadnou,  zatím není jasné.

Více čtěte:

Kopřiva je špička ledovce, obranu je třeba vyčistit od hlavy, míní Šedivý 

Foto: cnb.cz 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …