Třinácté důchody jsou blbost, věděl Špidla už před deseti lety

07.09.2010 6:03

Bývalý premiér a nynější kandidát do Senátu Vladimír Špidla se v rozhovoru pro Deník pochlubil, že v sociální demokracii už před deseti lety potlačil v zárodku myšlenku na třinácté důchody.

Třinácté důchody jsou blbost, věděl Špidla už před deseti lety

S čím neuspěli sociální demokraté před lety u svého tehdejšího předsedy Vladimíra Špidly, to vytáhli bez úspěchu v letošní volební kampani. „Třinácté důchody byla blbost. Je to myšlenka, která se v sociální demokracii objevila už asi před deseti lety a tenkrát jsem ji potlačil v samém zárodku," uvádí v rozhovoru pro Deník bývalý šéf ČSSD Špidla.

Jihočeský kandidát ČSSD v blížících se senátních volbách je ale přesvědčen, že finanční a rozpočtová situace ČR patří k nejlepším na světě. „Spoření je jistě také nezbytné, ale to, co se odehrává teď, jde proti smyslu rozumné ekonomické politiky a proti smyslu rozumných veřejných rozpočtů," domnívá se bývalý eurokomisař.

Topolánkova vláda připravila svými reformami rozpočty o 80 miliard

Za velkou chybu považuje to, že ještě před příchodem krize připravila Topolánkova vláda veřejné rozpočty svými „reformami" s růstovým potenciálem nula asi o 80 miliard, „Jistě, přišla by krize. Měli bychom deficity, ale dokázali bychom z rezerv systematicky financovat projekty s rozvojovou hodnotou. Chci taky zdůraznit, že ČR dostala nejvíc peněz z EU fondů na hlavu, což je výsledek, který jsme vyjednali v roce 2004," připomíná Špidla.

Jako bývalý ministr práce a sociálních věcí je zásadně proti povinnému kapitálovému spoření, protože je podle něj eticky neudržitelné. „To není spoření na důchody. To je investice, a ta má zisky i ztráty. A do toho já nemůžu lidi nutit. Jako dobrovolný systém, prosím. Když jdu do něčeho dobrovolně, musím si přečíst smlouvu a je to moje věc," upozorňuje Špidla.

Peníze z povinného spoření půjdou bez možné kontroly do celého světa

Když bude spoření povinné, budou lidé dělat něco, co by jinak nedělali, dávali by peníze třeba do životní pojistky nebo do jiného finančního produktu. „Kdyby o ně přišli, musí to někdo garantovat. Ale toho není žádná veřejná ruka schopná. Nehledě na to, že tahleta mrňavá země nejsou USA. Prachy, co se tady shromáždí, jdou do celého světa, protože jinak nemají žádný zisk. To znamená, že okamžitě ztrácíte kontrolu nad svým národním důchodovým systémem," varuje Špidla.

Čtěte také:

Špidla: Zemědělství? To je budoucnost. Musíme si to uvědomit 

Nežrat. Náčelník. A Špidla pozřel sendvič, prozradila asistentka 

Špidla by se zlému psovi ubránil. Kabelu do tlamy a jede se dál 

Foto: eu2009.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…