Zeman: Paroubek vzal ČSSD 10 procent. Já přecenil svůj vliv

09.09.2010 9:40

Miloš Zeman se přiznal, že přecenil vliv, který mu zůstal z vysoké politiky a věřil proto, že se jeho Strana práv občanů dostane do sněmovny. I když ale nakonec jeho strana ve volbách neuspěla, cítí jisté zadostiučinění - je totiž přesvědčen o tom, že zemanovci pomohli k odchodu Paroubka.

Zeman: Paroubek vzal ČSSD 10 procent. Já přecenil svůj vliv

Expremiér Miloš Zeman v rozhovoru pro Mladou Frontu Dnes říká, že podcenil TOP 09 a zejména Věci veřejné, které se do sněmovny dostaly, kdežto Strana práv občanů - Zemanovci nikoliv. Jako vysvětlení namítá, že strana neměla dobudovanou organizační strukturu.

„Já a mí přátelé jsme poněkud přecenili můj vliv a můj význam ve společnosti. Hrál jsem roli jakéhosi štítu, ale ten štít je už do značné míry zchátralý a opotřebovaný. Je to výzva k tomu, aby vyrostly nové osobnosti," přiznal.

Chceme přímou volbu starostů

„V komunálních volbách mohou naši zastupitelé slíbit přímou volbu starostů. Zavážou se totiž, že budou hlasovat pro takového starostu, který ve volbách dostane nejvíce preferenčních hlasů. Zadruhé budeme prosazovat místní referendum o investičních prioritách obce, tedy umožníme občanům, aby o investicích rozhodovali všichni," uvedl Zeman dále v rozhovoru.

Opětovně se vyjádřil i k přátelství k Miroslavu Šloufovi, jemuž je prý vyčítáno, že je takzvaný komunistický aparátčík. Stejnou výtku by však šlo podle Zemana adresovat i Mariánu Čalfovi. „Šlouf nikdy nebyl z ničeho obviněn, natož aby byl obžalován nebo odsouzen," hájil svého přítele. 

Jde na oběd s ruským velvyslancem

Přestože se expremiér v nejvyšší politice nepohybuje již dlouho, i tak prý za ním jezdí na chalupu známí lidé, například nedávno u něj byl na návštěvě izraelský velvyslanec.

„Mám na příští pondělí pozvání ruského velvyslance k obědu na rozloučenou. Řídím se zásadou, že přátelské vztahy s Ruskem, Izraelem a dalšími zeměmi - zejména těmi, kde máme ekonomické zájmy - jsou nezbytnou součástí politiky. Lituji lidi, kteří z ideologických důvodů nabourávají naše ekonomické vazby," konstatoval k tomu.

Mým cílem nebylo zničit Paroubka, ale ČSSD jsme pomohli

Zeman se také krátce vyjádřil k sociální demokracii, které podle jeho soudu objektivně pomohli Zemanovci tím, že přispěli k odchodu Jiřího Paroubka. "Mým cílem to ale nebylo," poznamenal k tomu.

„Myslím, že Paroubek připravil ČSSD o deset procent, které by strana jinak získala," doplnil expremiér  s dovětkem, že se ale do sociální demokracie vrátit nechce a do konce života zůstane věrný Straně práv občanů, kterou sám založil.

Nečas? Ten je může být dobrým premiérem

K premiéru Petru Nečasovi pak zmínil, že má předpoklady k tomu, stát se dobrým předsedou vlády. "Má politickou zkušenost a jako ministr práce a sociálních věcí si podle mne nevedl nejhůř."

Naopak kroky vlády nevidí jako příliš šťastné. "Vládní tábor chce jenom škrtat. To je nedostatatečné, pokud současně nezvýšíte daně a nezískáte tak další příjmy," dodal s tím, že nás může proto potkat osud Řecka.

ParlamentnímListům.cz pak Zeman koncem srpna k politice řekl, že podle jeho soudu tato země by měla směřovat ke skandinávskému systému. "Ovšem voliči si vybrali jiné strany, které tento systém rozhodně nepředstavují," zmínil. Nepokládá prý ani za korektní  se vyjadřovat k nynějším poměrům v ČSSD, která dostala nálepku jako rozhádaná strana: "Vzhledem k tomu, že jsem stranu před třemi roky, jak jistě víte, opustil, nepokládám za korektní se k tomu vyjadřovat."

Foto: Hans Štembera

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …