Schwarzenberg jedná v sídle NATO o české armádě

13.09.2010 13:01

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se během pondělí v bruselské centrále Severoatlantické aliance sejde s novým generálním tajemníkem NATO Andersem Foghem Rassmusenem. Dá se předpokládat, že budou hovořit o plánu stahování českých vojáků z Kosova, či trvajícím zájmu Česka umístit centra časného varování.

Schwarzenberg jedná v sídle NATO o české armádě

Bruselský zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák ke schůzce Schwarzenberga v NATO zmínil, že Česko nejspíše bude také vysvětlovat, že i Česká republika má problémy s rozpočtem.

„NATO totiž volá po tom, aby se v rámci úsporných opatření nesahalo na výdaje na obranu. Většina zemí to ale samozřejmě musí udělat," řekl Novák pro Rádio Česko.

Analytik Asociace pro mezinárodní otázky Václav Nekvapil v narážce na nedávné korupční skandály na ministerstvu obrany zmínil, že podle jeho názoru se o této věci v sídle NATO nebude hovořit.

Neplníme závazek dávat dvě procenta

„Podle mého názoru je Severoatlantická aliance relativně spokojena s tím, jak si Česká republika plní své závazky v NATO. To, co ale neplníme, je závazek dávat dvě procenta HDP na obranu. S výjimkou Francie a Velké Británie ale všechny členské státy dávají méně. Pokud jsou nicméně peníze vynakládány neúčelně, například na provize, může to Severoatlantickou alianci zajímat," uvedl  Nekvapil.

Podle jeho slov je na tom Česká armáda relativně dobře. „V posledních letech prošla velkou odtučňovací kůrou. S výjimkou Polska jdou všechny členské země ze střední a východní Evropy cestou malé profesionální armády a NATO je tady od toho, aby koordinovalo, kdo bude na co specializován. Aby všichni nedělali všechno," upřesnil Kvapil.

Rassmusen se sejde i s Nečesem

Mezi ceněné české jednotky podle něj patří chemici a lékaři, výsadkáři zase aktuálně školí afghánskou armádu.

Generální tajemník NATO Rassmusen by se měl ve čtvrtek sejít i s premiérem Petrem Nečasem. Na schůzce by si obě strany měly sdělit svůj postoj k umístění centra časného varování. Vše se dále bude řešit v polovině října na schůzce ministrů zahraničních věcí v Bruselu a posléze 19. a 20. listopadu na summitu NATO v Lisabonu.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …