Tábor pro bezdomovce ABL hlídat nebude, tvrdí radní Janeček

13.09.2010 17:05

S akcemi proti bezdomovcům v Praze bývá často spojována bezpečnostní agentura ABL. Platilo to pro pořádkové služby ve dvou městských částech, pro sčítání lidí bez přístřeší, naopak ostrahu plánovaného tábora by zajišťovat neměla.

Tábor pro bezdomovce ABL hlídat nebude, tvrdí radní Janeček

Bezpečnostní agentura ABL je pod drobnohledem veřejnosti i médií především od chvíle, kdy její bývalý majitel Vít Bárta vzal s Věcmi veřejnými před květnovými volbami útokem sněmovnu, a ještě více poté, co se stal členem vlády Petra Nečase.

V nejnovějším čísle týdeníku Respekt je ABL zmiňována v souvislosti s pořádkovými službami pro Prahu 10 a 11, novým sčítáním lidí bez přístřeší a zakázkou na ostrahu plánovaného tábora pro bezdomovce.

"Neměli jsme negativní zkušenosti," rozporuje Jiří Janeček, radní hlavního města Prahy i městské části Praha 11, tvrzení, že při pořádkových službách pro desátou a jedenáctou městskou část vyvolávalo počínání zaměstnanců ABL vůči bezdomovcům stížnosti nejen obyvatel, ale dokonce i městské policie.

Agentura měla zakázku jen na monitoring, bezdomovce vyhánět neměla

"Na Praze 11 jsme nic takového nezaznamenali. Těžko mohli někoho vyhazovat z laviček, protože u nás získala agentura zakázku jen na monitorování jevů. V rámci Systému integrované sociální intervence měli za úkol vyhledávat rizikové skupiny a v případě potřeby volat městskou policii a sociální pracovníky," vysvětluje Janeček pro ParlamentníListy.cz, jaké požadavky měla jedenáctá městská část na agenturu ABL.

Ani v bezpečnostní agentuře nemají žádnou informaci o podobném chování svých zaměstnanců. „Naši strážci mají v terénu především preventivní funkci, nikoliv exekutivní. Jejich přítomnost má vést k eliminaci nežádoucích jevů jako jsou konzumace alkoholu či drog na veřejnosti, sprejerství, znečišťování veřejných prostranství a hluk," potvrzuje pro ParlamentníListy.cz Zuzana Fryaufová, PR manažerka agentury ABL.

Plánovaného tábora pro bezdomovce by se měla ujmout Naděje či Armáda spásy

"Je lepší si na monitoring najmout agenturu, než aby to obcházela a zjišťovala městská policie, která má spoustu jiných povinností," říká pražský radní pro sociální otázky. Ten je pokládán za duchovního otce myšlenky vytvoření sběrného místa pro bezdomovce. A i v souvislosti s ním se skloňuje agentura ABL, která by mohla od magistrátu dostat na starost ostrahu plánovaného tábora.

"Na provozování místa, kde by byli lidé bez přístřeší shromažďováni, chci naopak najmout neziskovou organizaci typu Naděje či Armády spásy," uvádí pro ParlamentníListy.cz Janeček. Pokud by v plánovaném táboře vznikaly konflikty, bylo by už na neziskové organizaci, zda si na ostrahu někoho najme. „Ale třeba při provozování lodi Hermes k žádným konfliktům nedocházelo," naznačuje radní, že by ostraha nemusela být nutná ani v případě tábora.

Návrh na shromažďování lidí bez přístřeší do jednoho místa není z dílny ABL

"Nemáme žádné informace o vzniku podobného zařízení, a tak se ani nemůžeme vyjádřit k tomu, zda bychom se přihlásili do výběrového řízení na jeho ostrahu. Jde o myšlenku, která je ABL neustále podsouvána, přestože jsme nic podobného nikdy neprezentovali a návrh rozhodně nepochází od nás," ohrazuje se Fryaufová proti spojování ABL s uvažovaným místem pro lidi bez domova.

Společnost ABL a. s. získala dvoumilionovou zakázku na sčítání lidí bez přístřeší v Praze, protože nabídla unikátní odbornou metodiku, kterou komunikovala s nevládními organizacemi, odbornou sociologickou obcí i magistrátní Komisí pro bezdomovectví. „Zpracovanou zakázku jsme odevzdali a její výsledky budou na přání zadavatele, tedy Magistrátu hlavního města Prahy, prezentovány na Mezinárodní konferenci o bezdomovectví," dodává mluvčí ABL k další získané zakázce, která se týkala bezdomovectví.

K věci:

Bezdomovce by mohla hlídat ABL. Janeček to nevyloučil 

Pařízková (VV): Janečkův tábor pro bezdomovce? Problém je jinde 

Paroubek varuje: Pravice hnědne. Dnes bezdomovci, zítra Romové? 

Fotokoláž: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…