Vesecká v rozhlase: Nemůžu vyloučit svůj vstup do politiky

13.09.2010 16:56

Pokud bude Renata Vesecká odvolána, rozhodně nenastoupí do advokátní kanceláře exministra Pavla Němce. Tuto úvahu Vesecká popřela v rozhovoru pro Rádio Česko. Svůj možný vstup do politiky ale již tak vehementně neodmítá.

Vesecká v rozhlase: Nemůžu vyloučit svůj vstup do politiky

Rozhovory s nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou se vždy odehrávají v podobném tónu: Buď jde v nich o kauzu exministra Jiřího Čunka, anebo se stále dokola debatuje kolem takzvané justiční mafie, kdy Veseckou její předchůdkyně Marie Benešová označila za člena justiční mafie.

Vesecká je ovšem přesvědčena, že v postu učinila mnoho prospěšné práce, a je jí líto, že média a ani ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil to již tak nevidí. Pospíšil se totiž brzy chystá navrhnout její odvolání, zatím ale není jasné, kdy tak učiní. Vesecká se ovšem prý na svůj odchod nijak nepřipravuje a plány pro svůj budoucí post nijak nespřádá.

Žádné plány do budoucna nespřádám

„Skutečně žádné plány do budoucna nedělám. Zažívám již čtvrtou vládu a čtvrtého ministra spravedlnosti. Je před volbami a toto téma - tedy téma práva, a zejména práva skrze Nejvyššího státního zastupitelství - se vždy před volbami hodí," upozornila nejvyšší státní zástupkyně v rozhovoru Studia Česko.

„Rozhodně ale mohu vyloučit spolupráci s exministrem Pavlem Němcem. Vím, že se hovoří o tom, že bych mohla nastoupit do jeho advokátní kanceláře, ale takový vztah mezi námi není, abych pro něj pracovala," vyvrátila Vesecká spekulace, že by s Němcem byla kamarádka. "To rozhodně nejsem," zdůraznila.

Co se ale týče politiky, tak tam by se ráda držela hesla „nikdy neříkej nikdy". „Je možné, že budu-li se držet tohohle hesla, tak nikdy nemůžu nic vyloučit," odvětila k dotazu svého možného angažmá v politice. Neuvedla však již, která strana je jí sympatická a která naopak u ní vyvolává odpor.

Výsledky mám viditelné. Nemohu za to, že to nikdo nevidí

Podle posledního průzkumu agentury STEM vyjadřuje souhlas s odvoláním Vesecké 61 procent lidí. Nesouhlas projevilo 23 procent respondentů, z toho šest procent odpovědělo "určitě ne".

Co na to však nejvyšší státní zástupkyně? „Nejsem politik, jsem státní zástupce a ti nemohou být nikdy ovlivňováni veřejným míněním či přáním politiků. A pokud jde o průzkum, jsem vlastně v pozitivním nadprůměru, protože důvěryhodnost v justici se pohybuje dlouhodobě kolem 25 procent. Jedna třetina, co není pro mé odvolání, je ještě docela hezké procento," odvětila.

Myslí si, že za pět let ve funkci odvedla dobrou práci, jen je třeba ji vidět. „Státní zastupitelství není výkladní skříní a ten kdo chce vidět výsledky mé práce, tak je může vidět. Já jsem je prezentovala ve výroční zprávě," podotkla k tomu.

Je přesvědčena o tom, že má jasné posuny ve fungování státního zastupitelství, například se jí podařilo docílit zkrácené délky v řízení o 30 dní. „Také došlo k personálnímu naplnění u státních zástupců, volných míst máme nyní jen 30. Posunulo se k lepšímu i vyšetřování u starších věcí," konstatovala.  

Díky mne se otevřely kauzy gripen a pandury

I u armádních zakázek podle svého soudu bodovala. „Například beze mne by se neotevřely takové kauzy jako jsou gripeny, anebo pandury. Kdybych do věci nezasáhla, tak by zůstaly tyto kauzy někde ležet na stole odložené a to, že to někdo nechce slyšet, za to nemohu," dodala.

Vládní strana Věci veřejné požaduje odvolání Vesecké do podzimních voleb. Ministr Pospíšil ale ještě neuvedl, kdy tuto změnu navrhne. Spekuluje se, že nástupcem Vesecké by se mohl stát Pavel Zeman z Nejvyššího státního zastupitelství, který je zároveň českým zástupcem v Eurojustu. To je jedna z institucí EU, jež zařizuje právní spolupráci mezi členskými zeměmi.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …