Dienstbier ml.: Svoboda lídrem? Výraz zoufalosti pražské ODS

14.09.2010 12:05

AKTUALIZOVÁNO Pražská ODS po zasedání regionální rady v úterý oficiálně potvrdila, že jejím superlídrem ve volbách na pražský magistrát bude nestraník lékař Bohuslav Svoboda. Zjišťovali jsme reakce jeho konkurentů z ČSSD, Věcí veřejných a TOP 09.

Dienstbier ml.: Svoboda lídrem? Výraz zoufalosti pražské ODS

Premiér a předseda ODS Petr Nečas na tiskové konferenci po zasedání regionální rady Svobodu osobně podpořil a označil ho za kompetentního a slušného kandidáta. Svoboda poděkoval za důvěru a oznámil, že se chystá vstoupit do ODS na Praze 2 a předal svou přihlášku předsedkyni ODS Praha 2 Aleksandře Udženiji. 

ČSSD: Zoufalství pražské ODS

Superlídr a kandidát na primátora pražské sociální demokracie Jiří Dientsbier ml. míní, že zvolení Svobody je výrazem zoufalství pražské ODS.

„Bez jakéhokoli osobního ostnu proti panu Svobodovi se domnívám, že to je ze strany pražské ODS výraz zoufalství, protože politici pražské ODS, kteří ji již několik let řídí, se bojí převzít odpovědnost. Jedná se pouze o marketingový tah, který má navenek symbolizovat změnu, ale ve skutečnosti vše zůstane při starém a pražskou ODS budou řídit staré známé tváře," řekl ParlamentnímListům.cz Dientsbier ml.

Laudát se Svobodovi diví

"Nekomentujeme kandidáty jiných politických stran. Já jsem byl překvapen, že člověk s takovým renomé jako pan Svoboda na nabídku na kandidaturu pražské ODS, která nemá dobrou pověst, vůbec kývnul. Podle mých informací z ODS ho předáci pražské ODS nastrčili, aby nemuseli nést odpovědnost za předpokládanou porážku ve volbách. Pořád je to ale lepší jméno než například Boris Šťastný," řekl ParlamentnímListům.cz předseda pražské TOP 09 a poslanec František Laudát.

Redakce ještě zjišťuje reakce kandidátky na primátora za Věci veřejné Markéty Reedové, která zatím nezvedá telefon, ani nereagovala na SMS.

Dobrá volba, míní politolog

Politolog Ladislav Mrklas, který působí v ODS blízkému think tanku CEVRO, míní, že Svoboda je dobrá volba, neboť jde o osobnost, která má přesah i do společenských a akademických kruhů a je lépe, když se nejedná o "profláklého" politika.

"Typově je to dobrý kandidát. Otázka je, jak bude schopen uspět v diskusích se svými politickými soupeři. Každopádně patří ke dvěma jménům, které byly podle mě z výběru mezi lídry nejlepší," řekl ParlamentnímListům.cz Mrklas. 

Bohuslav Svoboda je český lékař v oboru gynekologie a porodnictví, od roku 1990 přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 3. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. V letech 2003-2010 byl děkanem 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a také proděkan fakulty (1990-1997 a od roku 2010). Byl prvním prezidentem České lékařské komory.

Více k tématu:

Pražská ODS pošle Svobodu do boje o post primátora

ODS vybírá kandidáta na primátora mezi třemi jmény

Zmatky pražské ODS. Superlídrem děkan Zima nebo nikdo?

Nejednotná pražská ODS v noci hlasovala: Novým šéfem je Šťastný

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…