Expremiér Fischer z Londýna: Jsem šťastný, že Kubišová vyhrála

14.09.2010 18:46

EXKLUZIVNĚ ParlamentníListy získaly od bývalého předsedy vlády Jana Fischera vyjádření ke sporu zpěvaček Heleny Vondráčkové a Marty Kubišové. Fischer totiž v úterý vyjádřil uspokojení s verdiktem soudu z předchozího dne, podle něhož Kubišová nemusí za zmařené turné Golden Kids nic platit. "Je to pro mne dobrá zpráva,“ sdělil ze svého nového působiště v Londýně.

Expremiér Fischer z Londýna: Jsem šťastný, že Kubišová vyhrála

Dopis pro Martu byl nakonec vyslyšen, tak by se dal parafrázovat bezmála tříletý spor hvězd šoubyznysu Heleny Vondráčkové a Marty Kubišové. Vrchní soud v Praze totiž v pondělí v odvolacím řízení rozhodl, že Kubišová nemusí zaplatit produkční agentuře MM Praha, za kterou stojí Vondráčková se svým manželem Martinem Michalem, 1,3 miliónu korun za neuskutečněné předloňské turné skupiny Golden Kids. Turné známého tria Vondráčková, Neckář a Kubišová se mělo uskutečnit k čtyřicetiletému výročí skupiny.  

Je to statečná dáma, poklonil se Fischer Kubišové 

"Rozhodnutí Vrchního soud jsem uvítal. Marty Kubišové si totiž velmi vážím, neboť to je dáma nesmírně statečná. Dovedla být vždy stejně statečná jako neokázalá, je to dáma z podstaty své existence a vnitřního ustrojení," uvedl Fischer, který se podepsal - stejně jako bývalý prezident Václav Havel a další herci, hudebníci a představitelé veřejného života - pod otevřený dopis, který vyzýval Helenu Vondráčkovou, aby zvážila soudní spory se svou bývalou kolegyní.

"S velkým překvapením sledujeme Vaše soudní spory s paní Martou Kubišovou. Hodnotu peněz jste v nich povýšila nad přátelství i obyčejnou lidskou slušnost vůči člověku, který Vám byl kdysi blízký, nikdy neublížil a přesto, že ho potkal nepříznivější osud než Vás, nepřestal se k Vám hlásit," píše se v dopise, který pokračuje sdělením, že Vondráčkové žádné soudní rozhodnutí nezajistí přízeň lidí, které tímto svým postojem lidsky ztrácí.

V Ungeltu vždy rád posedím s herci

A proč se pod dopis podepsal právě expremiér? "Rád chodím do divadla Ungelt, rád s herci posedím po představení. Milanu Heinovi se tam podařilo přivést na jeviště řadu výborných představení i vytvořit báječnou atmosféru," vysvětlil našemu serveru Fischer.



Má se za to, že sestavení a následné poskytnutí dopisu veřejnosti má na svědomí právě ředitel Ungeltu Milan Hein. Ten je známý tím, že Kubišové je nyní nejen přítelem a poradcem, ale bývalá star šedesátých let v něm také našla svou životní oporu.

Fischer také ParlamentnímListům.cz vysvětlil, zdali se hodlá i v budoucnu nějakým způsobem angažovat ve veřejném životě České republiky.

Nechci dělat Pana Chytrého, ale dění v Česku mne zajímá

"Do Londýna jsem neodjel proto, abych se odstřihl od Česka, koneckonců mám tam širší rodinu, spoustu přátel, i dost lidí, kteří mne věřili a věří dodnes. A asi lze těžko očekávat ztrátu zájmu o Česko od člověka, který se ve vrcholové ústavní funkci podílel na vytváření jeho vizáže i organizaci vnitřních poměrů. Byť to bylo "jen" v čele úřednické vlády. Na druhou stranu ale nehodlám dělat Pana Chytrého a trousit nějaká moudra ze zahraničí," podotkl expremiér.

Devětapadesátiletý Fischer byl do funkce viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj vybrán v mezinárodním konkurzu, kterého se zúčastnil na návrh bývalého ministra financí Eduarda Janoty a bývalého guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy. V této nové funkci je od září.

Předsedou úřednické vlády byl jmenován loni v dubnu poté, co sněmovna vyjádřila nedůvěru Topolánkově vládě, která následně musela podat demisi. Fischer byl také předsedou Českého statistického úřadu.  

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…