ČSÚ nebude znovu zkoumat tendr na sčítání lidu

14.09.2010 18:29

Nová šéfka Českého statistického úřadu Iva Ritschelová prý respektuje rozhodnutí antimonopolního úřadu a rozhodně již nehodlá případ tendru na informační technologie znovu obracet naruby. Ritschelová to řekla v pořadu Českého rozhlasu Rádio Česko.

ČSÚ nebude znovu zkoumat tendr na sčítání lidu

Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže totiž nedávno zveřejnil, že tendr na generálního dodavatele informačních technologií kvůli celostátnímu sčítání lidu, domů a bytů za 462 milionů korun je v pořádku a žádné korupční machinace ho neprovázejí.

„Nemám v úmyslu tuto kauzu celou otevírat. Ten projekt má nějaký harmonogram a je to projekt, který je zasazen do celosvětového sčítání. Ale úsilím pracovníků úřadu se harmonogram podařilo dohnat," podotkla k tomu v rozhlase šéfka ČSÚ.  

V případu se totiž objevilo podezření na možnou korupci. Na tu upozornila softwarová firma Unicorn, která se o zakázku neúspěšně ucházela, přestože nabídla o 110 milionů nižší cenu než vítězná Hewlett-Packard.

Unicorn dostal nabídku koupit si hlasy

Firma posléze o možné korupci informovala jak antimonopolní úřad, tak i média, konkrétně Hospodářské noviny. Vladimír Kovář z Unicornu prý deníku řekl, že dostal nabídku koupit si za 20 milionů korun dva hlasy výběrové komise. Antimonopolní úřad ale letos na jaře oznámil, že tendr je v pořádku, a zastavil s ČSÚ správní řízení. 
    

"ÚOHS konstatoval, že zákon nebyl porušen," zmínila k tomu dále Ritschelová. Prý stanovisko antimonopolního úřadu respektuje, ovšem v některých věcech souvisejících s tendrem "by možná postupovala trochu jinak".

Chce vybudovat odbor pro veřejné zakázky

Ritschelová navíc v rozhlase prozradila, že připravuje změnu organizační struktury ČSÚ. „Jejím cílem je mimo jiné vytvořit nový odbor pro veřejné zakázky, aby již u tendrů nedocházelo k problémům," podotkla.

Zakázky chce prý prostřednictvím jednoho odboru centralizovat na úřadě a zajistit tím dostatečnou odbornou a legislativní oporu při jejich vypisování a realizaci. „Z mého pohledu existuje celá řada zakázek, kde by mohla být uvedena jen cena a všechny ostatní požadavky by měly být nastaveny dodavatelem," vysvětlila.

 "Jsem přesvědčena o tom, že se nám ve spolupráci s právníky a dalšími odborníky podaří vybudovat tak spolehlivý odbor veřejných zakázek, který zaručí, že už nebude nedocházet k nějakým problémům a sníží anebo zcela eliminuje rizika s tím spojené," dodala předsedkyně ČSÚ.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

10:52 Biden třikrát denně pleny. Už aby vyhrál Trump. Rusáci z Ukrajiny neodejdou. Český dvojitý agent promluvil

„Poopravil jsem své názory. Už nejsem tak zapřisáhlý amerikanofil jako v osmdesátých letech. Možná, …