Pracují méně, berou zatím více. Státní zaměstnanci

15.09.2010 7:34

Státní zaměstnanci si přjidou na mnohem větší peníze než ti, kteří pracují pro soukromníky. Odbory se však proti snížení jejich platů bouří.

Pracují méně, berou zatím více. Státní zaměstnanci

I přes doznívající ekonomickou krizi platy v prvním pololetí roku 2010 rostly. Podle informací ministerstva práce a sociálních věcí mají ale vyšší mzdy zejména ti, kteří pracují pro stát.

Zatímco v soukromých firmách je nyní průměrný plat 21 420 korun, státní úředníci berou v průměru 23 380 korun. Být státním zaměstnancem je tak v současnosti výhodnější.

Za méně práce víc peněz

A to i přesto, že tito lidé odpracují v průměru téměř o čtyři hodiny měsíčně méně než ti, již působí v soukromé sféře.

Odboráři se i přes závěry ministerstva bouří a odmítají plán vlády na snížení objemu peněz pro státní zaměstnance. A argumentují například vzděláním lidí ve státní správě.

"Kvalifikace lidí v nepodnikatelské sféře je vyšší, což zkresluje vypovídací hodnotu statistik," uvedl například předseda odborové komory Jaroslav Zavadil pro Lidové noviny.

Efektivní mzdy  u firem

Naopak podle ekonoma České spořitelny Petra Zahradníka svědčí vyšší platy ve státní správě o jejich nižší efektivitě. "V době recese je logické, že tlak na efektivní využívání mezd je vyšší mezi firmami než ve státní správě," prozradil pro Lidové noviny.

Zda se tak nakonec platy ve státní sféře sníží, jak plánuje vláda, nebo zvítězí odboráři, jež jsou proti, ukáží až další kola vzájemného jednání.

Více čtěte:

Nečas se dle očekávání s odbory neshodl. Mzdy půjdou dolů

Foto: cnb.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …