Radní Makrlíková se ptala Janečka na pozemky, radní se jí vysmáli

15.09.2010 20:01

Rada České televize se zabývala neuskutečněným prodejem pozemků kolem Kavčích hor. Dotaz iniciovala radní Dana Makrlíková, neboť podle ní je v prodeji spojitost s koupí bytu generálního ředitele Jiřího Janečka na Zahradním Městě. Ten to ale odmítá. "Jde o plané konstrukce," naznačil ParlamentnímListům.cz Janeček.

Radní Makrlíková se ptala Janečka na pozemky, radní se jí vysmáli

Na středečním zasedání Rady České televize se radní Dana Makrlíková zcela mimo program domáhala vysvětlení k podle ní podivnému prodeji pozemků kolem Kavčích hor. Přestože prodej byl revokován letos na jaře, a tak k němu nedošlo, podle Makrlíkové je celá akce podivná. Firma Fospo, která měla kdysi pozemky koupit, má totiž podle Makrlíkové napojení na stavební společnost, jež stavěla byty, kde Jiří Janeček bydlí.

"Jde o to, že v obchodním rejstříku jsou uvedeni pod společností Fospo Karel Dvořáček a Miroslav Adam, a právě pan Adam je uveden i pod hlavičkou společnosti Ama development, která stavěla byty v Hyacintové ulici na Zahradním Městě, kde si ředitel Janeček koupil byt," vysvětlila ParlamentnímListům.cz Makrlíková.

Sám Janeček střet zájmů důrazně odmítl. "Jde o plané konstrukce," vzkázal redakci.

Vysmáli se mi, řekla Makrlíková

Makrlíková chtěla prý po generálním řediteli pouze vysvětlení, ovšem radní se jí vysmáli. „Smetli to ze stolu se slovy, že se zabývám naprosto nepodstatnými věcmi. Pan generální ředitel dokonce tvrdil, že to je náhoda, a že ta spojitost je naprosto scestná a ptám se na věci, které spolu nesouvisejí," uvedla dále radní.

Podle ní to ale nepodstatná věc vůbec není, neboť jde o to, že pozemek za Kavčími horami o rozloze osmi tisíc metrů čtverečních se měl prodat za čtyři miliony korun. „To je ale cena velmi nízká. Proto jsem chtěla k tomu vědět nějaké podrobnosti. Udělali ze mne však úplného hlupáka a údajně je jim jasné, že se to bude zase probírat někde v bulváru," postěžovala si Makrlíková.

Baumruk: Jde o Rádio Jerevan, žádné tajemno tu není

"Chápu, že to je dobré sousto pro bulvár," zaznělo skutečně na Radě ČT z úst jejího předsedy Jiřího Baumruka.

Ostatně Baumruk celou záležitost pro náš server označil jako Rádio Jerevan. „Řešení pozemků skutečně nebylo v plánu a dokonce ani není tato otázka aktuální. Jde o to, že celý prodej, kde jde o dva pozemky, byl radou odsouhlasen loni. Jenže na jaře to bylo usnesením rady revokováno, takže se nic neprodávalo," vysvětlil Baumruk.

A že Makrlíková namítala spojitost mezi dvěma firmami, z nichž jedna prodávala byt Janečkovi? „Česká televize není realitní kancelář. Skutečně tam spojitost podle mého soudu není," odvětil na to Baumruk.

Janeček: Jediná Makrlíková se do dokumentů nedívala

Janeček pro ParlamentníListy zopakoval, že byt koupil za normální cenu od realitní kanceláře a to na hypotéku, kterou řádně platí, na což má samozřejmě i doklady.

"Už na minulém jednání Rady jsem jejím členům nabídl ke shlédnutí kupní smlouvu s realitní kanceláří Aqua reality, doklady o hypotéce atd. Paní Makrlíková této možnosti nevyužila (ono by pak holt nebylo co konstruovat). Navíc nechápu o čem vlastně pořád mluvíme - žádné pozemky přece ČT neprodala? Takže někdo konstruuje něco ve smyslu, co by bylo, kdyby bylo, co by se tak eventuálně, třeba možná mohlo stát...Nepřipadá vám to krapet přitažené za vlasy?" napsal Janeček v sms zprávě.

Pozemky nemají být přeměněny na stavební

ČT se chce zbavit zbytného majetku, jako například rekreačních chalup nebo pozemků v Podolí a na Kavčích horách, které polykají miliony korun z jejího rozpočtu nebo nepřinášejí žádný výnos. V tomto případě jde o dva pozemky - u plaveckého stadionu v Podolí a druhý se nachází přímo za budovou Zpravodajství ČT. Zatímco první má v nájmu společnost ČSTV, druhý obhospodařuje zmiňovaná společnost Fospo, která má v prostorách podle radního Baumruka fotbalové hříště a také parkoviště.

"Chtěli na pozemku vybudovat nějaké další sportovní zázemí," podotkl k tomu Baumruk a vyvrátil i tvrzení, že by se snad počítalo se změnou územního plánu a pozemek by se měl přeměnit na stavební.

"Jde jen o pás kolem fotbalového hřiště, na kterém se z logiky věci stavět nedá. Stejně tak pozemek vedle toboganu v areálu plaveckého stadionu v Podolí není místem k výstavbě vzhledem k tomu, že se jedná o příkrou skálu," dodal Baumruk.

Prodej nemovitostí na Kavčích horách vzbudil kontroverze již loni na podzim. Radní Makrlíkové se ani tehdy nelíbilo, že Janeček chtěl pozemky prodat údajně pod účetní cenou. Vzhledem k lukrativní poloze s výhledem na řeku Vltavu by se podle ní dalo získat mnohem více, až skoro sto milionů. Janeček poté zmrazil všechny prodeje do přijetí jednotných pravidel.

Čtěte také:

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…