Češi by státnímu sektoru ubrali. Ne učitelům a lékařům

16.09.2010 15:30

S chystanými vládními plány na úspory souhlasí 61 procent Čechů. Zaměstnancům školství a zdravotnictví ale brát nechtějí.

Češi by státnímu sektoru ubrali. Ne učitelům a lékařům

V rámci úsporných opatření plánuje vláda snížit objem mezd státních zaměstnanců v příštím roce až o deset procent. Její záměr podle bleskového průzkumu společnosti STEM schvalují téměř dvě třetiny občanů.

Spíš propouštět než snižovat mzdy

Úspor by se ale podle většiny respondentů mělo dosáhnout spíše než plošným snižováním platů redukcí pracovníků. Tento názor zastává 57 procent respondentů.

Pokud by se přeci jen muselo přisoupit ke snižování platů, veřejnost by jej uvítala zejména v případě pracovníků justice, státní správy či armády. Nesouhlasí naopak s redukcí platů ve školství či zdravotnictví.

Celou zprávu agentury STEM najdete ZDE
Archiv průzkumů veřejného mínění:
SANEP, STEM, CVVM, SC&C

Roli hraje i vzdělání

Souhlas s úsporným záměrem vlády mezi veřejností závisí také na dosaženém vzdělání jednotlivých respondentů. "Výrazně se záměrem vlády souhlasí občané s vysokoškolským vzděláním (72 %), věk nehraje významnou roli," píše STEM v doprovodné zprávě k průzkumu.

Agentura průzkum prováděla ve dnech 9, a 10. září 2010 mezi 679 respondenty. Průzkum si nechala vypracovat strana Věci veřejné.

Více čtěte:

Vondrová: Bude snižování platů pokračovat?

Foto: cnb.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…