Rath jako Paroubek. Zvýšil by daně největším firmám

16.09.2010 16:02

Peníze na dlouhodobý rozvoj školství, zdravotnictví a vědy by se daly najít v segmentu daní. Myslí si to středočeský hejtman Rath, který ve svém blogu doporučuje odstupňovat firmám daně.

Rath jako Paroubek. Zvýšil by daně největším firmám

Náplní chytré vlády musí být rozvoj a podpora všech oblasti veřejných služeb. Ale nestačí jen více peněz nalít do školství, zdravotnictví a vědy, ale vymýšlet systém tak, aby minimalizoval mrhání s prostředky. Pak se naskýtá otázka, kde vzít peníze na dlouhodobý rozvoj veřejného sektoru. „Jednoznačně v segmentu daní. Nechápu, proč firmy platí jednotnou daň," píše ve svém blogu středočeský hejtman David Rath.

„Je to rovná daň pro všechny. Jste gigantická nadnárodní banka a platíte 19 procent stejně jako majitel malé firmy - penzionu na Šumavě. Co tak udělat daňovou progresi v korporátních daních. Může být třeba v pásmech podle obratu," navrhuje poslanec ČSSD s poukazem, že máme v zemi desítky firemních gigantů, které už dávno patří zahraničním investorům.

Celý text Davida Ratha najdete ZDE

V síťových odvětvích i peněžnictví by firmy z tuzemska neutekly

Rath připomíná, že tyto firmy ročně vyvezou po nízkém zdanění stovky miliard a naše země z toho nemá nic, respektive zůstávají jí často jen nepřímé náklady k uhrazení třeba ve formě zničeného životního prostředí. „Neobstojí argument, že tyto firmy opustí naši zem. U řady činností to prostě nejde. Například nadnárodní banky se zisky desítek miliard. Podmínkou bankovní licence musí být adresa v ČR," odráží středočeský hejtman už dopředu případné námitky.

Stejně by se dalo postupovat i v případě síťových odvětví. „Prodali jsme plynárenské a vodárenské sítě, ty se asi těžko odstěhují do Číny. Navíc by mohla být aplikována skutečná podpora pro malé a střední firmy. Ty by mohly platit dokonce méně než dnešních 19 procent. Další možností je změnit poměr daní a odpisů na vybrané investice," zmiňuje Rath možnost rychlých odpisů na vybrané stavební a technologické investice, tedy na rozvoj firmy a růst výroby.

Přiskřípnout giganty českého průmyslu se před volbami chystal i Paroubek

Podle hejtmana by se vláda měla vymanit ze schématu omílaných klišé, že vysoké daně jsou špatně a sníží konkurenceschopnost. „V některých případech ano, jinde zase vůbec ne. Vše je jen momentálním balancováním, pro které neplatí žádné ustálené pravidlo," říká Rath s tím, že odpovědí na otázku, kde vzít peníze a nezadlužovat náš stát by mohlo být i nastavení progresivního systému firemních daní a proinvestiční odpisové politice.

S nápadem zvýšit daně nejbohatším firmám přišel už čtvrt roku před květnovými volbami tehdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek. Tomu vadilo, že se v době krize snižovala životní úroveň, ale stoupaly zisky největším firem. Proto navrhoval, aby giganti českého průmyslu odváděli povinně jedno procento daní na společensky prospěšnou činnost.

K věci:

Firmy by měly odvádět peníze na sport a kulturu, navrhuje Paroubek 

Rath sepsal vizi Česka. Text, z něhož skutečně mrazí 

Rath znovu kritizuje: Julínkův systém úhrad léků je korupční a protipacientský 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

dezinfománie

Dobrý den, zajímalo by mě, co si myslíte o tomto komentáři Zahradila -https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Zahradil-ODS-Zaznamenanihodne-vyrony-dezinfomanie-755567. Dále by mě zajímalo, co s těmi dezinformacemi pořád máte a co za ně vlastně považujete? Protože se zdá, že tato vl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vepřový Lidl: Polákům za 58, Čechům za 90. Důkazy se množí

17:10 Vepřový Lidl: Polákům za 58, Čechům za 90. Důkazy se množí

Že už se do Polska nevyplatí jet za levnějšími potravinami? To není pravda. Německý obchodní řetězec…