Pospíšil předloží zákon o klouzavém mandátu

16.09.2010 16:12

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil předloží vládě novelu ústavy, která zavede klouzavý mandát umožňující ministrům mít náhradníky ve sněmovně. Také chce v ústavě dosáhnout jiné působnosti Nejvyššího kontrolního úřadu, aby mohl kontrolovat i nakládání s majetkem krajů, obcí a dalších veřejnoprávních korporací.

Pospíšil předloží zákon o klouzavém mandátu

Pospíšil hodlá změny ústavy připravit k legislativnímu procesu tak, aby mohly platit od října 2012. Zavedení klouzavého mandátu podle Pospíšila přispěje k výraznějšímu oddělení exekutivy od moci zákonodárné.

"Úprava počítá s tím, že v okamžiku, kdy se poslanec stane ministrem, přechází výkon mandátu poslance na náhradníka, který má postavení poslance," uvedl v této souvislosti pro Radiožurnál ministr. Náhradník by do sněmovny postoupil z kandidátky strany v místě, kde ministr kandidoval. Aby člen vlády zůstal poslancem, a zastával tak dvě funkce současně, nebude tak už prý možné. 
    

„Praxe jasně ukazuje, že Ústava je v některých oblastech nedostatečná a je tedy vhodné ji doplnit. Tyto návrhy jsou v tuto chvíli připravené tak, aby mohl být spuštěn legislativní proces a aby je mohl parlament ještě během podzimu tohoto roku projednávat," dodal k tomu Pospíšil.

ČSSD nemá výhrady, ale změnu chce až za čtyři roky

Návrhy se podle sociálního demokrata Jeronýma Tejce líbí i ČSSD. „My jsme ochotni jednat o této změně s koalicí, protože jsme si vědomi toho, že změna Ústavy vyžaduje 120 hlasů, které koalice v tuto chvíli nemá," řekl Tejc.

Podle něj je určitě návrh na klouzavý mandát poslance zajímavý. „Umožňuje vládě se věnovat práci, pro kterou byli jednotliví ministři zvoleni. Nicméně je potřeba překlenout řadu technických otázek a je také otázkou, od kdy by tato změna měla platit. Já jsem přesvědčen, že v souladu s výroky Ústavního soudu by tato změna měla platit až pro příští období," řekl Tejc pro Radiožurnál.

Návrh ale není prý nyní možné odhlasovat, neboť by v současnosti zvyšoval náklady. Teď totiž ministr, který je současně poslancem pobírá jen jeden plat, v případě, že by ale každou funkci zastával někdo jiný, vyplácely by se platy dva. I proto by měla novela podle Tejce začít platit až pro novou sněmovnu.

Plánuje i přímou volbu prezidenta

Do budoucna Pospíšil plánuje i další změny Ústavy jako je například zavedení přímé volby prezidenta.

"U přímé volby prezidenta ale říkám, že je potřeba shody koalice na tom, jak by případně konkrétně přímá volba prezidenta měla probíhat,"dodal Pospíšil s tím, že k tomuto návrhu by se také postavila i ČSSD.

Většina členů vlády Petra Nečase má i poslanecké křeslo. ODS, TOP 09 a VV se k uzákonění klouzavého mandátu zavázaly v koaliční smlouvě a v programovém prohlášení. Pospíšil ale dosud nedal přesně najevo, od kdy by změna mohla platit a jak by přesně měla vypadat.

Foto: Zbyněk Pecák

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…