Harrachov má štěstí. Část dluhu za něj vyrovnal stát

17.09.2010 10:31

Část dluhu za zadlužený Harrachov zaplatil stát. Jde přitom o pohledávku, která vznikla v roce 1993, kdy se privatizoval Crystalex. Na město kvůli vymáhání pohledávky byla nedávno uvalena exekuce. Jenže 17 milionů korun, které ministerstvo financí za Harrachov nyní zaplatilo, bude muset město státu splatit. Uvádí to Český rozhlas.

Harrachov má štěstí. Část dluhu za něj vyrovnal stát

Na krkonošské horské středisko je už několik týdnů uvalena exekuce kvůli dluhu z roku 1993. „Město nemůže na své účty a za pár dní bude kvůli tomu muset zavřít školu a školku," varoval nedávno starosta města Harrachov Tomáš Ploc.

Jde o dluh za dnes už zkrachovalou Agrobankou, který mělo město Harrachov podle pražského vrchního soudu údajně převzít v rámci privatizace podniku Crystalex. Pohledávku, která se od roku 1993 vyšplhala celkem na 85 milionů korun, mezitím odkoupila a vymáhala společnost J.F.World Brokers.

Ministerstvo bude chtít peníze zpátky

„Podali jsme proti rozsudku dovolání s návrhem na odklad vykonatelnosti odvolacího rozsudku. Jelikož se jedná o mimořádný opravný prostředek a nejvyšší soud o dovolání ani o odkladu vykonatelnosti doposud nerozhodl, je povinností stran podle pravomocného rozsudku plnit. Nyní budeme požadovat po Harrachovu aby zaplatil. Nejdříve zažádáme dopisem, a pokud by odmítl, obrátíme se na soud," řekl mluvčí rezortu financí Ondřej Jakob.

Harrachov navíc musí doplatit i zbytek dluhu až do výše 85 milionů korun. Jenže krkonošské horské středisko již dopředu hovoří o tom, že to udělat nechce. Proti rozsudku se dál brání a to i u Ústavního soudu. Namítá, že dluh nikdy neměl na Harrachov přejít. To ostatně potvrzují i dokumenty, které má Český rozhlas k dispozici.

Na město přešel majetek v hodnotě nula

Podle těchto dosud tajných materiálů vyplývá, že v roce 1993 část tehdejšího státního podniku Crystalex - konkrétně Harrachovský závod 07 - privatizuje František Novosad. Část tohoto majetku ale Novosad nechce a po dohodě si ho přebírá město.

„Jde o tři rozestavěné domy na Klondajku, ruinu muzea a sbírku skla. Podle rozhodnutí tehdejšího ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Dlouhého má majetek přecházející na Harrachov hodnotu nulovou," upozorňuje rozhlas.

Podle tohoto scénáře, tedy s účetní hodnotou majetku ve výši nula, pak Fond národního majetku uzavře s městem dohodu o převodu majetku. Jenže rozhlas naznačuje, že právě tady se stala chyba, neboť původní smlouvy dodrženy nebyly.

Starosta nakonec podepsal jinou smlouvu

Tehdejší starosta Ivan Hendrych byl totiž nakonec nucen podepsat zápis o převodu majetku, ve kterém přebral kromě domů i jakýsi úvěr ve výši necelých sedmnácti milionů korun. „Takovou hodnotu přitom neměly ani přebírané budovy," zmiňuje k tomu rozhlas. Navíc tehdejší starosta neměl od zastupitelstva pověření přebírat jakékoli dluhy.

Český rozhlas nakonec podotýká, že má i dokumenty, ze kterých vyplývá, že úvěr dokonce neměl vůbec nic společného s Harrachovem ani s částí podniku privatizovanou Františkem Novosadem.

Pohledávka je prý "levá"

„Já na to nemám snad žádný racionální vysvětlení. Podle mě se někde musela stát opravdu nějaká nečestná hra, protože autorem privatizačního projektu i toho dodatku jsem já. A nikdy se ve fázi privatizace o převzetí tohoto úvěru nemluvilo," řekl k tomu Novosad.

Nakonec se však zjistilo, že dluh souvisí s jinou částí někdejší půjčky Crystalexu. Jde prý o to, že si podnik kdysi půjčil peníze na splátku sociálního a zdravotního pojištění. „Na ten dluh má Agrobanka zástavu rekreačního střediska Kravsko u Znojma. Jestliže teď někdo přišel s nějakou pohledávkou, tak si myslím, že je někde na sto procent nějaká levá," dodal Novosad.

Přesto znovu letos na jaře pražský vrchní soud rozhodl, že Harrachov má dluh splatit.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…