Spisovatelka Zinnerová o televizní kauze: Za Lambertem stojím

20.09.2010 7:12

Bývalý provozní ředitel a manažer ČT František Lambert kritizoval současného šéfa Jiřího Janečka, že nikdy nebyl manažerem. Janeček kontruje: Je mi ho líto. Bývalého milicionáře se zastala spisovatelka Zinnerová a poslanec Jandák.

Spisovatelka Zinnerová o televizní kauze: Za Lambertem stojím

Jiří Janeček nyní začal tvrdit, že netušil, že František Lambert byl za minulého režimu členem Lidových milicí, což právě Lambertovi podtrhlo židli a z televize před více než dvěma lety musel odejít. Lambert tvrdí, že to byl právě on, kdo vyvedl veřejnoprávní instituci, kterou živí hlavně koncesionářské poplatky, z ekonomické krize a kde si každý dělal téměř co chtěl.

„Mrzí mne, že Jirka Janeček není tím Jirkou, kterého jsem kdysi znal. A že se už za mého působení začal chovat zcela jinak, než bych od něj já, i mnozí, očekával," říká dnes špičkový krizový manažer a ekonom František Lambert, za kterého se staví i některé osobnosti z řad kulturního nebo politického života.

To že byl v milicích, prý nic neznamená, protože takových lidí byly desítky. Sám Janeček byl například členem KSČ, což mu někteří zazlívají.

„Když jsem do televize přišel, mělo několik desítek lidí podpisové právo k účtům České televize. To jsem zatrhl, což se samozřejmě některým lidem, hlavně na vedoucích postech nelíbilo a začali proti mně brojit. Já jsem během skoro dvouletého působení přivedl televizi ze ztrát do zisku a najednou jsem se dozvěděl, že mám končit. Bylo mi jasné, odkud vítr vane a na koho a kde je tlak," říká dnes Lambert.

Ten sám je přesvědčen, že se ho Janeček měl zastat, ale on naopak prý udělal podraz a Lamberta nechal vyhodit. Přitom dobře věděl, že byl kdysi členem strany a Lidových milicí, už když ho do funkce přijímal.

Sám Janeček, kterého Lambert v týdeníku Instinkt odmítl nazývat manažerem, v reakci pro ParlamentníListy.cz napsal: "Na to se v podstatě nedá reagovat, to každý musí pochopit. Snad jen, že je mi ho líto."

Za Lambertem stojí Jandák i Zinnerová

"Velmi mne mrzí, co se kolem televize a Františka Lamberta děje. Františka znám mnoho let a velmi dobře. Jsme přátelé a zcela za ním stojím. Ten člověk nikdy nikomu neublížil, nikdy neměl potřebu někoho srážet, okrádat a dělat z někoho hlupáka. To, jak se k němu někteří zachovali, mne mrzí. On je však velmi schopný ekonom a manažer a celkově člověk a nemám o něj strach, že on by se ztratil," řekla ParlamentnímListům.cz spisovatelka, scénáristka a bývalá televizní dramaturgyně Markéta Zinnerová, mj. autorka seriálů My, všichni školou povinní, Tajemství proutěného košíku, dramat Den pro mou lásku, Bollero a mnoha dalších, včetně knih a pohádek.

Obdobně hovoří herec a exministr kultury Vítězslav Jandák, který na Lamberta nedá dopustit. „Franta je velmi slušný, schopný, vzdělaný, inteligentní, elegantní a lidský člověk. Jestli dneska někdo dvacet let po revoluci pořád řeší, jestli byl někdo v KSČ, nebo nebyl, zda byl někdo v milicích, nebo nebyl, je to trapné. Navíc Lambert vůbec neměl jednoduchý život, jednoduchou situaci a to málokdo ví, a to, čeho dosáhl, skutečně vybudoval sám. Televizi skutečně vyvedl z krize, a jakmile se začalo dařit a šlo to do zisku, byl odejit," řekl Jandák.

Poté, co Lambert musel Českou televizi opustit, Janeček svou pozici obhájil a začal se chlubit manažerskými úspěchy. Například, že televizi uspořil 400 milionů korun, což je prý právě zásluha Lamberta. Letos měl navíc prohlásit, že 270 tisíc korun měsíčně, které bere jako plat, je poměrně málo, když ředitelé Primy a Novy berou desetkrát tolik.

Nutno podotknout, že kdysi byli Janeček s Lambertem blízcí přátelé, oba jsou navíc z Tábora. Zatímco Lambert vedl jeden z největších podniků v okresu, Kovosvit, Janeček začínal jako televizní krajánek pro Československou a následně Českou televizi. Dnes se prý oba pánové jeden druhému raději vyhýbají.

Více:
Janeček není manažer. ČT jsem řídil sám, tvrdí František Lambert 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…