Jandák: Kalousek je vynálezce bídy. Ať neskončíme u upalování

17.09.2010 20:40

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) hodně leží v žaludku mnoha politikům, především těm jihočeským. Nejen jako osobnost, ale hlavně jako politik. Jeho reformy a škrty napříč populací už nyní ostře komentují někteří politici, včetně poslanců, hlavně těch jihočeských - jeho vlastních krajanů.

Jandák: Kalousek je vynálezce bídy. Ať neskončíme u upalování

„Kalousek je vředem na těle rodinných rozpočtů," hlásá do světa jihočeský hejtman a stínový ministr pro místní rozvoj Jiří Zimola (ČSSD). Jeho sociálně demokratický kolega, herec a poslanec Vítězslav Jandák se přidává. „Jsem přesvědčen, že Mirek Kalousek je skutečně vynálezce bídy," říká.

Související:

„Mirek má asi pocit, že tady už moc dlouho byl sociální stát, beztřídní společnost a mělo by se to podle něj asi zase vrátit do středověku, o kterým dokonce někteří říkají, že byl krásný a barevný. Jen mám obavu, abychom nešli až moc daleko zpět, a třeba až k tomu upalování," zaglosoval Vítězslav Jandák.

Ten s mnoha reformami ministra financí nesouhlasí a nechápe, proč, když se musí šetřit, to mají odnést ti, kterým už není co brát. „Pan ministr Kalousek v tom asi chce mít jasno, aby skutečně ti chudí byli opravdu a beze zbytku chudí a ti bohatí opravdu bohatí. Aby prý podle něj firmy a podnikatelé neměli výhody, protože to prý je vždy nevýhoda pro ty zbylé. Zvláštní je, že někteří mají výhody dál a nikomu to nevadí," řekl Jandák.

Redakce ParlamentníchListů.cz požádala o vyjádření také ministra financí Miroslava Kalouska, ten ale neodpověděl.

Zlobí se nejen Jandák, ale i Zimola

Hejtman a stínový ministr pro místní rozvoj Jiří Zimola se také pustil do Kalouska. Ministr financí se podle jeho názoru v minulosti netajil svou antipatií ke státním fondům rozvoje bydlení a dopravy.

„Co řekl, bohužel také do poslední tečky plní. On je, řekl bych, vředem na těle rodinných rozpočtů. Informace o tom, že na program Panel - tedy nejúspěšnější program v rámci Státního fondu rozvoje bydlení - v rozpočtu nepočítá ani s korunou, je toho důkazem," uvedl Zimola.

Tento Kalouskův krok je podle něj dalším důkazem toho, že vláda jen bezhlavě škrtá, aniž by si byla schopna uvědomit dlouhodobé dopady těchto svých nesmyslných rozhodnutí. Pokud do programu Panel nepůjdou žádné prostředky, tak, jak byl ve středu vládou schválen rozpočet SFRB na rok 2011, neopraví se více než 1,5 milionu bytů.

Opravy se týkaly zejména zateplení a je zcela jasné, že nezateplený byt je energeticky mnohem náročnější. Občané tedy budou muset ze svých rozpočtů vydávat peníze na úhradu složenek za energie, a to rámcově v tisícikorunách ročně.

„A to navíc v době, kdy Nečasova a Kalouskova vláda svými nekoncepčními kroky v oblasti práce a sociálních věcí ohrožuje aktivní politiku zaměstnanosti tím, že horlivě škrtá a bezmyšlenkovitě krátí platy státních zaměstnanců, hrozí zvýšením DPH, tedy potažmo zvýšením ceny základních potravin či léků. Mnohé české rodiny tak vynaložené tisícikoruny za energie mohou dostat do vážných finančních problémů," podotkl hejtman.

Vláda svými kroky prý poškozuje oblast bydlení, protože hrozí, že budou dál nevyhovující panelové domy a navíc díky redukci stavebního spoření bude méně peněz na pořízení bydlení a konec deregulace zdraží nájmy statisícům lidí.

"Vyzývám tedy ministra Kalouska, v parafrázi na jeho výrok směrem ke státním fondům, aby svůj názor na financování těchto státních fondů zásadně přehodnotil a sám se tak nestal vředem na těle rozpočtů českých rodin," dodal Jiří Zimola.

##MINIPAS 162##


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …