Němci chtějí otevřít masakr v Ostravě. Po vzoru Dobronína

19.09.2010 8:33

Shromáždení Němců, které je nejvyšším orgánem čtyřicetitisícové německé komunity v České republice hodlá otevřít případ poválečného masakru 231 Němců v Ostravě. Informuje o tom server Týden.cz.

Němci chtějí otevřít masakr v Ostravě. Po vzoru Dobronína

Shromáždění Němců si především přeje, aby v místě, kde byla pohřbena těla obětí masakru, vyrostlo aspoň nějaké označení. A hodlají rovněž přimět policii, aby se případem zabývala. Vzorem by měli být brněnští kriminalisté, kteří nedávno rozkryli kauzu poválečného masakru v Dobroníně u Jihlavy.

Existuje prý i svědek a plány hrobů

„Máme kontakt se svědkem, který mrtvoly musel do těch jam házet," tvrdí Hans Mattis, který má od října Shromáždění Němců předsedat. Mattis údajně vlastní i další důkazy o existenci hrobů. Je mezi nimi i plánek pohřebiště nakreslený jedním z odsunutých Němců.

Budoucí předseda zamýšlí podat i trestní oznámení. To už před časem chystal ostravský Němec Walter Moller, jehož otec byl krátce po válce zabit a zahrabán u zdi ostravského městského hřbitova, který se později změnil v park. Mollerův syn však zemřel dřív, než se stihl na policii se všemi doklady obrátit.

„Bohužel, pan Moller zemřel a trestní oznámení podat nestačil. Snad to ale brzy uděláme za něho," slibuje Mattis.

Reakce ostravského magistrátu na iniciativu Shromáždění Němců je zatím rozpačitá. 

„O hromadném pohřebišti ostravských Němců nic nevím. Na radnici působím dvanáctý rok, ale nepamatuji, že by se o případu někdy jednalo," říká Milan Weber, nejstarší radní ostravského magistrátu.

„Jako kluk jsem něco slýchával o perzekuci německých sousedů. Ale ne o jejich vraždění," dodává radní, který se narodil dva roky před ukončením války.

Související:
Zahradil: Ohýbáme hřbet před sudeťáky. Je mi na blití

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…