Dienstbier ml.: Zbývá nám jedině TOP 09, s jinými to nepůjde

21.09.2010 6:59

ROZHOVOR Věci veřejné jsou napojeny na kmotry ODS a té nelze věřit. Jiří Dienstbier mladší - kandidát na primátora za ČSSD - vysvětluje, proč chce, aby po volbách vládla Praze jeho strana s TOP 09.

Dienstbier ml.: Zbývá nám jedině TOP 09, s jinými to nepůjde

Jiří Dienstbier mladší chce v Praze spojit opoziční sociální demokraty s vládnoucí TOP 09. Proč lídr sociální demokracie ve volbách do zastupitelstva hlavního města podává už nyní ruku straně, jejíž reformy se snaží ČSSD v parlamentu zastavit? Nejen na tyto otázky odpovídal Jiří Dienstbier mladší měsíčníku Parlamentní listy. Server ParlamentníListy.cz vám nyní přináší část rozhovoru, který vyjde v říjnovém čísle.

Už jste avizoval, že se v zastupitelstvu případně spojíte s TOP 09. To je nečekané od strany, která do krve kritizuje vládní reformy.

Já zdůrazňuji, že je potřeba zásadně změnit poměry v Praze. Je potřeba odstranit korupční pavučinu, která dnes obepíná pražskou radnici, je třeba odstranit ty pochybnosti o tom, že jsou nějací kmotři v pozadí, kteří rozhodují o všech klíčových majetkových transakcích a zakázkách. Je potřeba udělat audity, které zjistí, jak bylo ve kterých případech rozhodováno. A že je potřeba udělat takové podmínky, aby rozhodování radnice bylo transparentní. A jestliže chci provést takovou změnu, tak k tomu potřebuji také důvěryhodného partnera. Já si neumím představit, že bychom se po volbách domluvili s lidmi, kteří jsou dnes zodpovědní za stav pražské politiky. Když se kouknu na kandidátky občanské demokratické strany, tak tam je naprostá většina takovýchto lidí. To, že se na poslední chvíli objevili tři nezávislí kandidáti a jeden z nich se stal dokonce kandidátem na primátora, tak to považuji jen za důkaz rozkladu občanské demokratické strany, kde nikdo z jejích stávajících politiků nebyl ochoten převzít zodpovědnost za volby a obhajovat před nimi výsledky toho volebního období.

Spolu s vámi ale nekandiduje jen ODS a TOP 09.

Ano. Dále je třeba těžké představit si spolupráci s Věcmi veřejnými, o kterých je známo, že jsou napojeny na takzvané pražské kmotry ODS. Nakonec Markéta Reedová (volební lídryně VV) také celé volební období seděla ve stávající radě města. Odešla až v době, kdy se ODS rozhodla ji z rady vyhodit. Je to doopravdy o zvažování toho, kdo by mohl být důvěryhodným partnerem. Situace pro sociální demokracii je velmi složitá, protože díky rozdělení Prahy na sedm volebních obvodů, takže je téměř jisté, že v zastupitelstvu budou pouze čtyři strany - kromě nás tři strany vládní koalice. Vyjednávání pro nás bude samozřejmě velmi složité, zejména v sociální oblasti by to bylo do velké míry o kompromisu. Pokud by se naše programové body nepodařilo prosadit do programového prohlášení nové rady, tak bychom raději volili cestu důstojné opozice.


Mluvíte o napojení VV na pražské kmotry. S čeho tak usuzujete? Víte něco, o čem ostatní neví?

Já bych uvedl mediálně známé skutečnosti. Kromě toho, že pan Bárta otevřeně přiznává, že jsou přátelé s panem Hrdličkou, tak společnost ABL má padesátimilionovou zakázku od hlavního města, kterou jí zadal radní Richter, o kterém je známo, že je dvojče pana Hrdličky. Společnost ABL rovněž dostává zakázky od radnice Prahy 10, kde je pan Hrdlička v radě. A mohl bych pokračovat o společnosti Oraprint. Ta propojenost je tady naprosto zjevná.

Nebojíte se, když dopředu říkáte takhle otevřeně své názory, že si tím ztížíte povolební vyjednávání?

Nepochybně je to může ztížit, ale pokud chcete působit důvěryhodně, tak je vaše situace těžší. Některé zásady jsou v principu prostě nepřekročitelné. Já bych se nechtěl podílet na žádném povolebním uspořádání, které by negarantovalo právě změnu způsobu, jak se odehrává pražská komunální politika.

Není to jen zastupitelstvo, které se po volbách může změnit. Chystáte nějaké výměny mezi úředníky na magistrátu?

Žádné čistky nechystáme. Nikdo se nemusí bát, že bychom na nějakém stranickém principu chtěli dávat nějaké hromadné výpovědi. Ale v případech, kdy zjistíme, že například na základě zmiňovaných auditů nese někdo osobní odpovědnost za nekorektní zadávání zakázek či nakládání s majetkem města, pak nemůžu vyloučit, že v některých případech bychom chtěli provést personální změny.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Černý

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…