Pomáhat a chránit? To jsme my nevymysleli, smějí se policisté

20.09.2010 21:28

Jak je to možné, že policisté nejsou v terénu a nepomáhají lidem, chtěla vysvětlit dívka na hlavním nádraží v Praze. Jsou totiž v kanceláři a pilně papírují, odpověděl šéf odborářů Milan Štěpánek.

Pomáhat a chránit? To jsme my nevymysleli, smějí se policisté

"Pomáhat a chránit? Vážně? A jak pomáháte, když tu nikde žádní policisté nejsou? Chodím tudy opravdu často a viděla jsem hlídku jen jednou," stěžovala si mladá slečna v Hydeparku na ČT24.

"Tohle heslo si policisté nevymysleli," usmíval se Milan Štěpánek z Nezávislého odborového svazu Policie ČR. A v ulicích prý nejsou kvůli tomu, že zdlouhavě a pilně papírují. Jsou totiž zahlceni velkou spoustou zbytečné administrace.

Obavy, že by kvůli snižování tarifů ubývalo policistů z ulic, ve stínu tohoto tvrzení trochu ztrácí smyl. Hlavně, že když člověk vidí policistu na benzinové pumpě pít v klidu kafe, je tam podle Štěpánka určitě jen pár minut.

Máte dost a chcete hrabat dál?

Rozčílený telefonující Štěpánkovi vyčinil, že čeští policisté mají jedny z nejvyšších platů v Evropě, pobírají výsluhy a spoustu dalších výhod a teď demonstrují, že jim to ještě není dost. "Kdyby nešlo 96 procent prostředků na vnitru do vašich platů, kdyby byly normální a přirozené, měli byste i na benzin i na zásahy," apeloval divák na Štěpánkovo svědomí.

"Svlékání uniforem, to je docela problém," přisvědčil odborář. "Když policista svlékne uniformu a nechá se zaměstnat jako civilní pracovník, stále pobírá výsluhy. To není u některých policistů správné." Seškrtat výsluhy by ale nechtěl, prý jsou někteří takto převlečení policisté pro oddělení přínosem.

Také poukázal na nespravedlivé a přemrštěné odměňování, kde by se určitě mohly nějaké prostředky ušetřit.

Dnes jsme na řadě my, zítra to můžete být vy

Štěpánek za demonstrací stojí, je to prý jediný způsob, jak dát najevo, že policisté se škrtáním tarifů nesouhlasí. "Nehodláme se s tím smířit. To bychom na sobě za chvilku mohli nechat štípat dříví. Tímhle způsobem chceme dát najevo, že nesouhlasíme, a chceme probudit i ostatní občany. A varovat je, že co se týká dnes nás, se jich zítra může týkat taky."

A demonstrací to rozhodně neskončí. Pokud se nesetkají s úspěchem, chtějí policisté svůj nesouhlas dávat najevo zdlouhavou a neefektivní prací. "Jak se říká, když chceme pracovat pořádně a precizně, znamená to velmi zdlouhavě," podotkl Štěpánek.

21. září zažije hlavní město Praha dlouho medializovanou demonstraci bezpečnostních složek. Podle dosavadních informací se jí zúčastní policisté, hasiči, členové vězeňské služby a justiční stráže anebo celníci.

Více k demonstraci:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…