Romea: Víme, co chce mostecká ČSSD říct. Nápis to nezmění

22.09.2010 7:25

Nešťastný billboard ČSSD zůstane rasistický i s nápisem „Stejná pravidla pro všechny". Říká to zástupce sdružení Romea, podle něhož už všichni vědí, na co chce mostecká ČSSD voliče lákat.

Romea: Víme, co chce mostecká ČSSD říct. Nápis to nezmění

Proč bych měl litovat, že jsem ve svém domově národnostní většinou, ptá se z předvolebních billboardů kandidát ČSSD na mosteckého primátora Karel Novotný. Na nátlak médií a grémia strany tamní sociální demokraté ještě tento týden přelepí údajně rasistický slogan novým: „Stejná pravidla pro všechny".

Vedení strany je spokojené, že si na ústecké sociální demokraty už nebudou moct lidé ukazovat jako na rasisty a kandidát Novotný také, jelikož o něm psaly celostátní noviny. Ne tak ale občanské sdružení Romea.

„Proti novému sloganu může asi těžko někdo něco mít. Ale my už známe ty konotace, všichni už vědí, o co jde a to už napravit nelze," řekl serveru ParlamentníListy.cz František Kostlán, který se v Romee nešťastným mosteckým billboardům věnuje.

Kostlánovi dal zapravdu, možná nechtěně, i šéf ústecké ČSSD Petr Benda. Už dříve se nechal slyšet, že pokud bude mostecká ČSSD heslo měnit, měl by být jeho původní obsah zachován.

Ty problémy tady prostě jsou

„Já s tím sdělením souhlasím. Rozumím tomu, že mohlo vyvolávat různé negativní reakce, ale ty problémy tady prostě jsou. Přes víkend jsem hovořil s panem Novotným i šéfem strany Bohuslavem Sobotkou a nové heslo označili za přijatelný kompromis," řekl Benda pro ParlamentníListy.cz.

Právě způsob, jakým se ČSSD k problému staví se ovšem Kostlánovi nelíbí. „Původně se k tomu Sobotka stavěl dost alibisticky. Pak mu asi někdo poradil, že by se měl zachovat rázně. Výsledek je, že se vlk nažral a koza zůstala celá," myslí si Kostlán.

Rasista? Ne, populista.

Podle pracovníka Romey se musí předně změnit uvažování politiků. „Nemyslím si, že pan Novotný je rasista a chápu, že se potýká s problémem menšin. Je ale škoda, že politici - a to se najdou všude napříč spektrem - sklouzávají k takovému populismu. Asi nemají, co nabídnout."

Na závěr dodal, že slogan mostecké ČSSD, který by mohl být zralý na trestní oznámení, k soudu Romea nepožene. „Kdybychom pokaždé měli podávat trestní oznámení, tak bychom nedělali nic jiného," posteskl si Kostlán.

ČTĚTE TAKÉ:
Billboardy ČSSD v Mostě připomínají nacistickou rétoriku
Paroubek: Nemáme blondýny. Ale tohle je chlapci problém

Foto: www.karelnovotny.cz 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Černý

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…