Reedová kárá pány politiky: Ať mlčí, já už výsledky mám

02.10.2010 11:41

ROZHOVOR Pánové Dienstbier a Laudát ať raději pomlčí, brání se Markéta Reedová, kandidátka Věcí veřejných na primátorku Prahy. Konkurenti jí vytýkají působení v radě města, kterou vedla ODS.

Reedová kárá pány politiky: Ať mlčí, já už výsledky mám

Za vaší účast v radě a spolupráci s ODS se do vás strefují političtí konkurenti, například šéf TOP 09 v Praze František Laudát nebo lídr pražské ČSSD Jiří Dienstbier ml.

Jim nezbývá nic jiného, proto se trefují. Pan Laudát ať raději nemluví. Je to bývalý člen ODS, takže chápu jeho zatrpklost, ale k tomu se raději nechci ani vyjadřovat. A Jiří Dienstbier, a to už tedy říkám, ať se radši podívá do svých vlastních řad. Já chápu, že ho dali do čela, aby se za něj mohli schovat, protože on asi vůbec neví, co se děje v pražské sociální demokracii. Já říkám, že zastupitelé sociální demokracie jsou na těch nejlukrativnějších místech v městských společnostech. Já jsem nikdy neseděla v takové společnosti a nikdy nebudu, protože to považuji za střet zájmů. To není normální opozice, takže ať pan Dienstbier trošku přehodnotí a ať se možná radši podívá do své vlastní strany. Navíc v minulém volebním období byla sociální demokracie s ODS v koalici a takto ta spolupráce pokračuje.

A vaše angažmá v radě, kterou vedla ODS?

Ano, já jsem seděla tři roky v radě a některé věci se mi podařily prosadit, například nastavení operačního programu za jedenáct a půl miliardy, kde se peníze čerpají férově a hladce. Přestože jsem měla malou podporu, tak se mi podařilo prosadit i několik projektů: protikorupční portál, zakázky na internet, které jsem prosazovala dva roky jako partyzán, nebo mapu korupčních rizik a na základě toho protikorupční strategii. Když ji nadvakrát kolegové z rady nepodpořili, tak jsme řekla, že odcházím. Udělala jsem to jasně a odešla jsem bez jakýchkoli prebend a výhod. Byl to výraz mé odpovědnosti. Za svou práci se nestydím a nic špatného jsem neudělala.

Jste zřejmě nejvíce konfrontovanou kandidátkou na primátora.

To je důkaz toho, že jsem silná kandidátka a pánové se mě asi bojí. (smích) Pan Tůma je silný kandidát, ale nejlepší by byl ministr financí - nevím proč na té pozici sedí pan Kalousek a ne pan Tůma. Zrovna tak jako ODS nyní nasazuje naprosto nelogicky člověka, který si teď podává přihlášku do ODS. Vždyť to je směšné. Strana, která tu měla většinu a mohla město vést, se nyní musí schovávat za nějakého člověka. A pan Dienstbier? Toho také vytáhli víceméně z klobouku. Kolegové asi nemají nikoho, koho by do čela mohli dát, protože řada z nich sedí na těch svých pozicích. Tak je pro ně lepší se schovat za někoho takového. Já bych chtěla vidět je. Já jsem na rozdíl oproti nim prošla nějakou zkouškou ohně a podle mého názoru jsem uspěla. A nebylo to nic jednoduchého. Chtělo to i jistou dávku odvahy, říct s tímhle nesouhlasím a odejít. A to nebylo před volbami, do sněmovny jsem nekandidovala.

Ale kdybyste neodstoupila, byla byste odejita, jak bývá dodáváno.

Ale proč začal ten konflikt? Kdybych byla servilním členem rady, tak bych v ní asi seděla dodneška. To vůbec takhle nebylo, ten konflikt gradoval. Ti co u toho byli, to moc dobře vědí.

Vypadá to, že jste s protikandidáty na nože. S kým budete vyjednávat po volbách?

Důležité je, jakým způsobem rozhodnou voliči. To vás potom nutí do nějakých dohod. Politika je umění se dohodnout. Samozřejmě, že mám výhrady, samozřejmě, že program je v některých bodech jiný, ale nakonec jde o to se shodnout na rámci společných priorit. Věřím, že se domluvit dá. Ale jsou věci těžko překročitelné. Já chci vést věcnou volební kampaň a chci se bavit se všemi: Pojďme se bavit o konkrétních věcech.


Čtěte také:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Černý

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…