Odbory na návrh Drábka ohledně tarifních tabulek zatím nepřistoupily

22.09.2010 15:35

Odbory nepřistoupily na návrh ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka na úpravu tarifních tabulek podle jeho představ, tedy, že by se tabulky neměly měnit příští rok, ale až od roku 2002.

Odbory na návrh Drábka ohledně tarifních tabulek zatím nepřistoupily

"Odbory mi sdělily, že zatím nemohou přistoupit na můj návrh ohledně tarifů a požadují ještě jednání s premiérem Nečasem. Na dnešním jednání vlády tak předložím dosavadní, tedy ten původní návrh na úpravu tabulek," sdělil Drábek na krátkém brífingu.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil ale prý neřekl, že je to nyní tak, že by výsledky ranního jednání zcela padly.

Odboráři ráno s ministrem práce Drábkem jednali především o způsobu úpravy tarifních tabulek, ze kterých se vypočítávají mzdy. Hlavní část desetiprocentních úspor na platech se má projevit právě na změně tarifů. Ty by se měly podle Drábkova návrhu snížit o deset až třiačtyřicet procent. Drábek předložil odborářům některé návrhy, odbory dostaly na rozmyšlenou čas do dnešních 15:00 hodin.

Původní návrh měl tzv. pásmové odměňování

Drábek ráno navrhl, aby se změny v tabulkách odsunuly až na rok 2012. Mezitím s odbory bude hledat východiska v pracovní skupině. Pro příští rok je prý ministr ochoten přistoupit na pásmové odměňování, které se dnes používá například ve zdravotnictví. A to proto, aby nebyli plošně postiženi všichni zaměstnanci

„Konkrétně to znamená, že by se postupovalo v celé veřejné správě stejně. Bude tak možné tarifní plat uvolnit z tarifních stupňů. Odborům jsem také nabídl velmi vstřícný krok: v souvislosti s tím navrhuji, aby nedošlo k platovému pohybu v té původní stupnici. Tedy tarifní plat by bylo možné zvolit z rozmezí jednotlivých platových stupňů," upřesnil k tomu Drábek ráno.

"Nabídl jsem také odborům, že budu prosazovat ve vládě, aby se s tarifními tabulkami nyní nehýbalo, tedy aby nedošlo k žádnému snížení ani o pět a ani o deset procent," prohlásil také Drábek ráno v rozhovoru pro ČT24. Nového systémového řešení tarifů se ale prý úplně nevzdává, po kvalitní přípravě změn ve spolupráci s odbory by k ní mohlo dojít právě od roku 2012.

Co Drábek večer vládě předloží?

Původní návrh, který bude zahrnut  v zákoníku práce a který tak nyní Drábek předloží dnes na vládě, uvádí, že bude jedna tabulka. Platy by nerostly automaticky podle počtu odpracovaných let, zaměstnavatelé by ale měly širší možnost přiznávat osobní ohodnocení. Odbory s tím ostře nesouhlasily. "Nebude se dnes na vládě jednat o tarifních tabulkách, ale o úpravě zákoníku práce, to znamená o obecném vymezení, jak mají být koncipovány tarifní tabulky," vysvětlil k tomu ministr.

Stále ale dosud platí, že vláda chce pro příští rok snížit objem peněz na mzdy zaměstnanců ve veřejné sféře o desetinu. Také kvůli těmto změnám v úterý do ulic vyšlo zhruba 40 tisíc lidí.     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hnůj. Obří kupa. Pavel Novotný ji má před úřadem

5:30 Hnůj. Obří kupa. Pavel Novotný ji má před úřadem

Po premiéru Petru Fialovi se dočkal i starosta Prahy-Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Zemědělci mu před…