Odborový boss Zavadil nevyloučil násilí. Nedrážděte, vzkázal vládě

24.09.2010 15:22

Šéf českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil v rozhovoru pro iHNed.cz varoval, že frustrace státních zaměstnanců může přerůst i v otevřené násilí.

Odborový boss Zavadil nevyloučil násilí. Nedrážděte, vzkázal vládě

Podle Zavadila je jasným důkazem rostoucího vzteku lidí síla nedávné demonstrace, kam přišlo na 40 tisíc odborářů. Stát podle něj preferuje bohaté a to na úkor střední třídy. Bude proto prý stále těžší zabránit projevům násilí ze strany protestujících.

Jsme Švejci

„Naše mentalita je naprosto odlišná od jihoevropské. Trvá nám dlouho, než se rozhoupeme, dlouho kritizujeme v různých restauračních zařízeních," srovnal Zavadil české a francouzské odboráře. Dodal, že jsme spíš švejci, než bojovníci.

Na poznámku redaktora Hospodářských novin, že nyní tolik kritizované úspory lidé svým hlasem ve volbách požadovali, odborový boss odpověděl, že tomu tak bylo v důsledku manipulace. „Vytvořil se mýtus, že Česko jde cestou Řecka. A to není pravda," uvedl s tím, že ani on se nechce zadlužovat, ale cesta plošných škrtů mu nepřijde jako perspektivní.

Soukromníci to mají jen na čas

Zavadil také odmítl argument, že snížení platů kromě státních zaměstnanců zasáhlo i soukromý sektor. Podle něj soukromníci snižování přijali s vědomím, že v době růstu si zase polepší. „Zatímco státním zaměstnancům nikdo neřekl, na jak dlouho to omezení bude. Co když to bude napořád? Mně připadá, že ano," dodal skepticky.

Stejně tak odborový předák odmítá jiné specifikum soukromého sektoru, hodnocení podle výkonu. Uvádí k tomu, že zatím co zaměstnanci mimo státní sektor mají jasně nastavené parametry pro odměny, policistům, učitelům či hasičům taková jistota chybí.

VeVerky přeskakují ze stromu na strom

Jaroslav Zavadil během rozhovoru také uvedl, že je skeptický k výsledkům dalšímu vyjednávání mezi odbory a trojkoalicí. „Přece víte, jak ta trojkoalice vypadá. Je tam pnutí mezi ODS a Topkou. A to se nebavím o veverkách, které přeskakují z jednoho stromu na druhý a ještě nevědí, čí jsou," poznamenal vtipně na adresu Věcí veřejných.

„No, asi ano," odpověděl Zavadil po chvilce váhání na otázku, jestli je premiér Petr Nečas sociálně citlivější než jeho ministr financí Miroslav Kalousek. „S Nečasem je to takové diplomatičtější a vždycky se ukáže až za čas, jak to vlastně dopadne," dodal.

Neničíme schválně ministerstva, ale hasiče těžko uhlídáme

Odborový boss v závěru rozhovoru odsoudil incident, při kterém demonstranti poničili vybavení vestibulu ministerstva vnitra. Nicméně poukázal na to, že tak silný dav se jen těžko zvládá. "Hasiči se neoblékají do rukaviček, jsou to drsní kluci. Apeluji na politiky, aby nedráždili zbytečně lidi," varoval důrazně.

Čtěte také:

Odboráři přitvrzují: Zrušme politiky a vezměme jim majetek

Demonstrace je za námi. Co dál? Třeba stávka, která ohrozí volby

Klaus: Demonstrace odborářů nic neřeší. Je to česká klasika

Demonstrace ano, ničení ne

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …