V Česku prodávají figurky Heydricha s Hitlerem

27.09.2010 10:35

V několika českých obchodech pro modeláře si můžete zakoupit postavičky Adolfa Hitlera, Reinharda Heydricha nebo Heinricha Himmlera. Jde o věrné kopie ve velikosti panenky Barbie i s náhradní uniformou a výbavičkou.

V Česku prodávají figurky Heydricha s Hitlerem

V Německu by prodej postaviček nacistických pohlavárů nebyl možný. Propagace nacismu, figurky či uniformy jsou zákonem zakázané. V Česku by se muselo prokázat, že se jedná o propagaci nacismu.

Podle Českého rozhlasu tak můžete v obchodech pro modeláře zakoupit věrné kopie Adolfa Hitlera, Heinricha Himmlera nebo Reinharda Heydricha. Majitelé obchodů tvrdí, že jsou figurky součástí válečné kolekce významných postav druhé světové války.

Hitler s Heydrichem patří do kolekce

"Po etické stránce mi to v pořádku nepřijde, ale říkám víceméně ti dodavatelé, které my držíme, tak ti dělají komplexní veškeré ty válečné postavy," řekl Českému rozhlasu Matěj Pecka, spolumajitel obchodu, kde prodávají model Heydricha.

Zároveň ale připustil, že figurka z obchodu zmizí. Uznává, že Heydrich je zrovna pro Česko hodně kontroverzní postavička. Prý přišly tři na závaznou objednávku.

Jako porušení morálky to nevnímám, říká politolog Mareš

"Já si přece jen i z hlediska morálky myslím, že už je téměř sedmdesát let po válce a že v podstatě toto z historie odstranit nelze. A že pokud je to modelová figurka z nějaké kolekce o válečné historii tak, bych to za nějaké tragické porušení morálky nebral," řekl pro Český rozhlas politolog Miroslav Mareš, který se věnuje extremismu.

Více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…