Klasnová chrání pejsky. Rituální masakr zvířat ale nekomentuje

28.09.2010 7:31

Jak informovaly ParlamentníListy.cz, zákon na ochranu zvířat před týráním stanovuje přísná pravidla pro porážení zvířat, aby nebyla usmrcována za plného vědomí a netrpěla. Ze zákona však existuje výjimka, která povoluje brutální usmrcování zvířat například muslimům, kteří je mohou porážet za plného vědomí. Redakce se zajímala o to, zdali politici s takovýmto zákonem souhlasí.

Klasnová chrání pejsky. Rituální masakr zvířat ale nekomentuje

Například místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a Věcí veřejných Kateřina Klasnová vyráží do boje proti týrání zvířat a do začátku příštího roku chce prosadit přísnější zákony na ochranu především psů a koček, které konzumují někteří u nás žijící Asiaté. Klasnovou, která chce do zákona ukotvit vyšší sankce za týrání zvířat, však podřezávání zvířat ze strany muslimů patrně příliš netrápí.

Zelený Liška proti podřezávání za plného vědomí

S odkazem na špatný signál nevzala redakci mobil a odkázala na dotaz formou SMS. ParlamentníListy.cz se tedy novopečené ochránkyně zvířat dotázaly, zdali v zákoně navrhne zrušit výjimku na usmrcování zvířat za plného vědomí. Na to však neodpověděla.

Jednou z vlajkových lodí programu Strany zelených byla práva zvířat. Podle vyjádření svého předsedy Ondřeje Lišky se současnou praxí nesouhlasí. „Neschvalujeme takovou výjimku. Náboženské zvyky kterékoli duchovní tradice nemohou být v moderní společnosti ospravedlněním pro zbytečné utrpení zvířat," reagoval Liška.

Ministři respektují náboženské zvyklosti

„Jako člověku se mi to vůbec nelíbí. Zákonodárci ale tuto výjimku do zákona dali patrně jako výraz respektu k náboženským zvyklostem, a tak mi jako ministrovi nezbývá, než to respektovat," sdělil serveru ParlamentníListy.cz ministr zemědělství Ivan Fuksa z ODS.

„Jedna věc je ten lidský rozměr, který říká, že to asi není dobrá praxe, na druhou stranu já naprosto ctím a vnímám náboženské rozdíly a tradice. Nechci tedy dávat žádná prudká vyjádření, aniž bych si celou problematiku důkladněji prostudoval," řekl ministr životního prostředí Pavel Drobil z ODS.

Schwarzenberg, Joch ani Benda neprotestují

Předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg nemá se současnou výjimkou problém. Pro ParlamentníListy.cz uvedl, že se musí ctít svoboda náboženství. Stejný dotaz jsme položili i předsedům ostatních politických stran zastoupených ve sněmovně, tedy šéfovi ODS Petru Nečasovi, Věcí veřejných Radku Johnovi, Bohuslavu Sobotkovi z ČSSD a Vojtěchu Filipovi z KSČM. Nikdo z nich však nereagoval.

Premiérův poradce pro lidská práva Roman Joch sice míní, že se v případě výjimky jedná o porušení rovnosti před zákonem, na druhou stranu si ale myslí, že náboženská svoboda zde má přednost. Rovněž uvedl, že v USA mají výjimku například různé indiánské kmeny, které při obřadech užívají drogy, které jsou běžně nelegální nebo i to, že v době prohibice v USA měly křesťanské církve povoleno užívat víno při obřadech. Místopředseda Ústavněprávního výboru Marek Benda s výjimkou rovněž nemá problém, neboť podle něho znamená respekt k náboženství a starým tradicím.

Kováčik proti výjimce

Dále redakce oslovila předsedu sněmovního Výboru pro životní prostředí Milana Šťovíčka z Věcí veřejných, místopředsedu Zemědělského výboru Pavla Kováčika z KSČM či místopředsedu Zemědělského výboru Ladislava Skopala z ČSSD. Zareagoval pouze Kováčik. „I když jde o ústupek tradicím jiné kultury, nemyslím si, že je ta výjimka správně. Ostatně nejde jen o muslimy. Podobný způsob zabíjení zvířat vykrvením přikazují i jiná náboženství," míní Kováčik.

Podle zákona může být porážení hospodářských zvířat vykrvením prováděno pouze po jejich omráčení zaručujícím ztrátu citlivosti a vnímání po celou dobu vykrvování. Omráčení se většinou provádí elektrickým proudem. Muslimská obec v Praze má dle zákona a rozhodnutí ministerstva zemědělství výjimku umožňující porážet zvířata za plného vědomí.

Halál

Znamená to tedy, že zvíře trpí za plného vědomí. Způsob zabití podle způsobu halál, spočívá v tom, že je jedním tahem nože podříznuto hrdlo, čímž zvíře zemře na následky vykrvácení. Zvíře je zavěšeno za zadní nohu v plném vědomí, což trvá až pět minut, často zde dohází díky obrovské hmotnosti zvířete, k vykloubení či zlomení končetiny.

Po podříznutí, které musí být dle náboženské tradice jedním tahem, trvá ztráta vědomí zvířete až jednu minutu. Součásti tohoto předpisu je i to, že zvíře musí být při vědomí. V mnoha zemích, například ve Švédsku a Švýcarsku, je tato porážka nezákonná. Známou odpůrkyní této barbarské porážky je slavná herečka a ochránkyně zvířat Brigitte Bardot.

Více k tématu:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …