Tady je Rathovo. Žádný luxus, podívat se může každý

28.09.2010 14:13

Středočeský hejtman David Rath na Den české státnosti zpřístupnil svou kancelář, zasedací místnost, sál krajského zastupitelstva a sekretariát veřejnosti. Chtěl dokázat, že nepracuje v takovém luxusu jako Ludvík XIV., Král Slunce. Z toho ho totiž podezřívala některá média. Prostory jsou zařízeny sice funkčně a kvalitně, rozhodně však nejde o nějaký přehnaný luxus. Opravdovou parádičkou je jen Chitussiho pohled na Prahu, ten však nepatří ani Rathovi, ani kraji.

Tady je Rathovo. Žádný luxus, podívat se může každý

"Ten nádherný obraz, který považuji za jedno z nejhezčích ztvárnění Prahy, miluji. Ležel v depozitáři středočeské galerie v Kolíně, a tak jsem si ho po dohodě na nějaký čas vypůjčil. Dny otevřených dveří hodlám dělat i v budoucnu, takže si ho zájemci budou moct bez problému prohlídnout," řekl politik, který se smál tomu, že by v pracovně měl svůj jezdecký portrét. "To opravdu nevím, kdo to vymyslel. Mám tady akorát Masaryka, ale nesedí na koni," prohlásil hejtman.

Prohlédněte si FOTOGALERII z Rathova úřadu

Bendla bych pozval na kafe

To, že nábytek nekupoval v nejlevnějších halových obchodech, však Rath přiznává. "Tady byla část vybavení na hranici životnosti. Něco obstaral už můj předchůdce Petr Bendl, je tu třeba jeho knihovna za 200 tisíc. A domů si také nekoupíte nejlevější židli, která vydrží dva měsíce. Budova hejtmanství prošla rozsáhlou rekonstrukcí a vybavit ji plážovými stoličkami z umělé hmoty by bylo nedůstojné. Ve sněmovně na mnoha místech slouží do dneška prvorepublikový nábytek. Navíc všechny účty jsou tady na úřadě a nikdo je netají. A pokud vím, už je jedno periodikum zveřejnilo. Jenom zapomnělo uvést, že nešlo jen o mou kancelář, ale i několik dalších místností," tvrdí stínový ministr zdravotnictví, který překvapivě odmítá, že by měl ke svému předchůdci averzi. "Rád bych jej pozval na kafe, na takovéto středočeské krajské," směje se.

Masaryk ležel vedle Gottwalda

Další věc, kterou má ve svém úřadě Rath ve velké oblibě, je stará bysta T.G. Masaryka. "Ta socha má velice zajímavý osud. Zachránili ji totiž komunisté, což dokazuje, že i k politickým oponentům se dá chovat slušně," sdělil Rath.

"Tu bystu zachránili členové KSČM. Přežila protektorát i komunistickou vládu schovaná ve stodole. Nechali jsme ji zrekonstruovat. Dokazuje to, že se v každé době najdou slušní lidé, kteří památníky z minulosti neničí," říká středočeský zastupitel Luboš Kundrát (KSČM) a dodal, že ve stodole ležel Masaryk vedle Gottwalda.

Plomby? Klidně skončí na tisícovce

Exministra zdravotnictví hodně rozčílilo, že si pojištěnci budou muset platit za obyčejné plomby. "Patří to do základní lékařské péče. Nejhorší je, že dnes zubařům proplácejí pojišťovny za plombu dvě stovky. Oni si však začnou účtovat čtyři sta, pak osm a do roka to skončí na tisícovce. Bohužel v současné situaci na tom kraj není tak, aby to mohl pacientům dotovat," vysvětluje stínový šéf resortu zdravotnictví za ČSSD.

Ratha rozzlobil minulý týden ve sněmovně ministr dopravy Vít Bárta z Věcí veřejných, když jej za zbytečný čtyřmilionový luxus kritizoval. Rath mu opáčil, že Bárta jezdí v Maserati, které si pořídil jako majitel agentury ABL, jež získává rovněž peníze z veřejných zakázek. Zprostředkovaně z kapes daňových poplatníků.

"A co říkal pan Bárta o těch penězích. No, jistě. Víte, jistý bonmot říká, že vepřové jsou brambory pasírované přes vepře. Takže peníze pana Bárty jsou veřejné peníze, pasírované přes ABL k panu Bártovi. Třeba jeho zakázka u ČEZu a dalších veřejných zakázek, které získal, tak to je přesně ten případ, jak se to dělat nemá. To znamená, vezmu veřejné peníze, propasíruji je přes svoji soukromou firmu a pak řeknu, do mých peněz vám nic není. Vy jste to jen zaplatili té firmě, která shodou okolností mně patří. Takhle to dovede skutečně dělat každý," prohlásil Rath ve sněmovně.

Bárta vyzval Ratha, aby jej pozval na úřad za přítomnosti novinářů. ParlamentníListy.cz v pondělí zjišťovaly, zda Bárta na státní svátek na hejtmanství dorazí. Odpovědi se nedočkaly.

Související:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…