Spor Klause a knížete? Balonek z Bruselu, míní Zahradil

29.09.2010 22:51

AKTUALIZOVÁNO Kvůli vytoužené výjimce z Evropské listiny práv a svobod se přou dva vysocí čeští státníci. Podle europoslance Zahradila šlo o bruselský záměr.

Spor Klause a knížete? Balonek z Bruselu, míní Zahradil

Hlava státu Václav Klaus a šéf diplomacie Karel Schwarzenberg se dostali do sporu. A to kvůli výjimce z Lisabonské smlouvy.

Kníže za barikádou

Klaus se tak v souvislosti s ní a snahou knížete se za ni bít vyjádřil negativně. "Našemu panu ministru v této věci moc nedůvěřuji, on je svým dosavadním životem a desetiletí trvajícím se pohybováním po Evropě trochu na jiné straně barikády," sdělil Lidovým novinám.

Schwarzenberga jeho slova nenechala chladnými a v tomtéž deníku kontroval. "Ta nedůvěra je smutná. Pan prezident Klaus má své poněkud svérázné názory a předsudky a s tím v jeho věku už taky nepohnu," opřel se do hlavy státu.

Nejedlého učení žije

Podle něj mají Klausovy postoje kořeny hluboko v minulosti. "Zdá se, že v této generaci přežívá to, jak se tu v 50. letech, kdy jsme oba vyrůstali, vtloukalo do hlavy učení Zdeňka Nejedlého," přirovnal kníže prezidentův přístup k tomu, jež zastával komunistický ministr kultury. Ten odsuzoval vše, co se týkalo například církve nebo i šlechty.

"Prezident určitě neodvozuje své názory od Zdeňka Nejdlého. V každém případě preferuje kapitalismus před feudalismem," sdělil ParlamentnímListům.cz tajemník prezidenta Ladislav Jakl.

ParlamentníListy.cz se na názor na při prezidenta a šéfa diplomacie zeptaly některých europoslanců. Jeden z nich, Jan Zahradil (ODS), považuje za závažnější než spor samotný důvod jeho vzniku.

Balónek z Bruselu

"To není náhoda," sdělil ParlamentnímListům.cz. "Někdo v Bruselu to musel vypustit jako balónek, někomu to nedá spát," komentoval snahy o rozproudění diskuze o české výjimce.

Samotný spor Klause a Schwarzenberga podle něj prý zřejmě nepřekročí české hranice. Šéf diplomacie se v něm ale podle Zahradila dopustil jistého faux pas.

Schwarzenbergovo faux pas

"Pan ministr se - obrazně řečeno - střelil do nohy," sdělil ParlamentnímListům.cz europoslanec s tím, že používat jména jako Nejedlý, Jirásek a podobně je z úst šéfa diplomacie více než nevhodné.

A spor dvou nejvyšších státníků okomentoval pro ParlamentníListy.cz europoslanec Libor Rouček (ČSSD). Ten roztržku považuje za zcela zbytečnou.

Rouček: Výjimku nepotřebujeme

"Česká republika žádnou výjimku nepotřebuje," prohlásil rezolutně s tím, že Češi by měli mít stejná práva a povinnosti jako ostatní Evropané.

"Já osobně usiluji o to, aby výjimka, kterou požaduje prezident Klaus, byla připojena k budoucí přístupové smlouvě s Chorvatskem takovým způsobem, aby se dala zamítnout bez toho, aby byl ohrožen vstup Chorvatska," nastínil své plány pro ParlamentníListy.cz odpůrce Klausova postoje.

Klausův plán v ohrožení

Česká výjimka z Evropské listiny práv a svobod, již propagoval právě Klaus, je přitom zřejmě skutečně v ohrožení. Podle informací LN existují v Unii dokonce tlaky, aby se nemusela ratifikovat zároveň s přístupovou smlouvou s Chorvatskem, jak bylo plánováno.

EU? Bez myšlenek

Prezident v rozhovoru pro LN také rozvinul svůj negativní postoj k Unii. "Já žádné velké iluze o Evropské unii nemám, ale hlavně je třeba si uvědomit, že Evropská unie žádné ´postupy´, názory, myšlenky, ideje nemá," sdělil Klaus. "To je mystifikace, že by je mohla mít," řekl přímo.

Vyjádřil se také k výjimce, která způsobila rozbroj mezi ním a knížetem. "Došlo k určité dohodě a já nevidím důvod, abych ji teď měnil, když já jsem svou polovinu této dohody splnil. Já jsem Lisabonskou smlouvu podepsal. Opakuji znovu, že bez toho bych to neučinil," zdůraznil prezident.

Co bude dál?

Zda tak spor mezi Klausem a Schwarzenbergem, kteří se ale nedávno shodli například v kritice francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, postup EU nějak ovlivní, ukáže až další vývoj situace.

Více čtěte:

Kníže: Delegaci do OSN povede Klaus. Spory nečekejte

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…