ODS spouští stránky o blobu. Rozhodnout mají voliči

29.09.2010 11:56

AKTUALIZOVÁNO Čtrnáct dnů před volbami spustila pražská ODS nové internetové stránky, jež se specializují na projekt Kaplického knihovny. Hlasovat o něm mají voliči.

ODS spouští stránky o blobu. Rozhodnout mají voliči

V galerii Dox se ve středu sešli zástupci pražské ODS, kteří na tiskové konferenci představili své plány ohledně projektu Národní knihovny zesnulého architekta Jana Kaplického.

Akce se kromě lídra strany do podzimních voleb Bohuslava Svobody a šéfa pražské ODS Borise Šťastného zúčastnili také Jan Kalousek, garant strany pro kulturu, a vdova po Kaplickém Eliška Kaplicky.

Svoboda: jsem pro

Svoboda, který bude aspirovat na funkci primátora, se jednoznačně vyslovil ve prospěch blobu a řekl, že je potřeba napravit minulé chyby pražského vedení. Podle něho je ostuda, že ze soutěže nakonec nevzniknul žádný závěr a hledaly se chyby právního typu. "Praha si zaslouží, aby zde bylo dílo světového architekta českého původu. My musíme udělat vše pro to, aby se našlo řešení," řekl Svoboda.  

Podle vlastního názoru Svobody by stavba měla stát na místě, pro které byla projektována. Eliška Kaplicky v tom sním souhlasila a řekla, že si to přál i její manžel i s ohledem na krásný výhled na Prahu.

Podle Kaplicky by se v případě dokončení projektu jednalo o první porevoluční demokratickou stavbu, která by sloužila národu. Zdůraznila, že by náklady na knihovnu by byly ve výši 2,3 miliardy korun a současně ocenila, že ODS podpořila oživení debaty o knihovně.  

Hlasování o chobotnici na internetu

S nápadem, aby byl projekt uskutečněn na místě bývalého Stalinova památníku, přišla nevládní organizace Infromační institut, která spolupořádala výstavu Jana Kaplického v galerii Dox. Jak už bylo řečeno, Svoboda i Kaplicky preferují spíše původní lokaci. 

Novinkou, kterou občanští demokraté na konferenci představili, jsou zejména nové internetové stránky odsblob.cz, které byly vytvořeny výhradně pro diskuzi o stavbě národní knihovny. Lidé na nich tak budou moci hlasovat o tom, zda si stavbu Kaplického knihovny přejí, popřípadě kde by ji viděli nejraději.

Otázka financí až po vyjádření občanů

Diskuse bude probíhat do jara, kdy by se měly představit její výsledky. Na stránkách zájemci najdou také informace o diskuzi o chobotnici na Facebooku či další zajímavé informace, například o životě a dílu Jana Kaplického.

Otázku financování chce pražská ODS řešit až v případě, že občané dají jasně najevo, zdali a kde knihovnu chtějí. "Není správné upozaďovat vůli veřejnosti, je potřeba znát názor veřejnosti, zda takovou stavbu chce a kde ji chce a politici by měli elementárním způsobem názor veřejnosti respektovat a také ho znát. Až bude znám názor veřejnosti, ať vláda rozhodne, zda projekt podpoří. Jsme první politickou stranou, která se takto veřejnosti ptá," řekl ParlamentnímListům.cz Boris Šťastný.

Více čtěte:

Chobotnice u Stalina? Šílenství a zoufalství ODS, míní TOP 09

Kaplický v kurzu. Odpůrci prý nejsou komunisté a pitomci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…