Vandasovy hlídky se vrací. Políčily si na narkomany

30.09.2010 13:48

Dělnická strana sociální spravedlnosti se rozhodla opět nasadit své občanské hlídky do ulic. Směrem k centru pro narkomany Sananim na pražském Smíchově se hodlá vydat 1. října.

Vandasovy hlídky se vrací. Políčily si na narkomany

 

Předseda místní organizace DSSS Jiří Petřívalský tvrdí, že je o to požádali přímo občané Prahy 5, kteří poblíž centra bydlí. Sepsali prý petici, která požaduje centrum pro drogově závislé zrušit. „Magistrát zůstává k jejich prosbám hluchý. DSSS ovšem nikoli. Dělnická strana nechce nadále tolerovat porušování zákona, a tak se rozhodla k nasazení Občanských hlídek DSSS," říká Petrívalský.

„Ostatně už i policie ČR nám zanechala neoficiální vzkaz, že by si přáli, abychom na místě byli už mnohem dříve," tvrdí člen vedení DSSS, který akci organizuje.  

Hlídky by podle lídra dělnické strany Tomáše Vandase měly být osmi až desetičlenné. Na křižovatku ulic U Nikolajky a Na Skalce poblíž stanice metra Anděl vyrazí tento pátek kolem sedmnácté hodiny, informoval předseda DSSS Vandas.

Dělnická strana má tentokrát na mušce narkomany 

Občanské hlídky budou mít za úkol monitorovat okolí poradenského centra pro drogově závislé Sananim zřízené pražským magistrátem. Centrum jim vadí, protože je určeno lidem, z nichž většina má za sebou kriminální minulost nebo nejsou plátci zdravotního pojištění.

"Jeden druh „nemocných" však takovou povinnost nemá. Jedná se o narkomany. Naše politiky nezajímá, že si svoji závislost způsobili sami. Stejně tak je nezajímá ani jejich trestná činnost a dopad na prostředí lidí, kteří musí v jejich blízkosti žít," uvádí Dělnická strana sociální spravedlnosti ve své tiskové zprávě.

Jeden druh „nemocných" však takovou povinnost nemá. Jedná se o narkomany. Naše politiky nezajímá, že si svoji závislost způsobili sami. Stejně tak je nezajímá ani jejich trestná činnost a dopad na prostředí lidí, kteří musí v jejich blízkosti žít.

Ze severních Čech se hlídky přesouvají do Prahy

Občanské hlídky fungují již od roku 2008, kdy je zavedla ještě Dělnická strana, kterou v loňském roce zakázal soud. Její nástupnická organizace Dělnická strana sociální spravedlnosti vedená stejným lídrem Tomášem Vandasem se rozhodla v nich pokračovat.

Hlídky proslavily především akce v severočeských městech, například v Postpoloprtech, Ředhošti na Litoměřicku či problematickém litvínovském Janově. Jejich hlavními kritiky jsou zejména romské organizace a ochránci lidských práv. Během činnosti hlídek musela několikrát zasahovat policie.

Občanské hlídky nejen u DSSS

Podobné hlídky vysílaly před volbami do ulic také Věci veřejné. Strana se totiž setkala s kritikou ostatních politických stran. Nejvíce jim vadil populismus. Někteří tuto aktivitu VV dokonce přirovnávali j praktikám maďarské parlamentní strany Jobbik, která je známá svými radikálními postoji.

Občanské hlídky nemají žádné zvláštní pravomoce. Mohou pouze v případě, že se setkají s porušením zákona, kontaktovat obecní nebo státní policii.

Související:

Vandas hodlá na podzim kandidovat v Ústeckém kraji

Paroubek řádí: Srovnal trojkoalici s Hitlerovými SA

Vandasova DSSS má na kandidátkách desítky neonacistů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kls

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …