Od policie odejde až 1300 policistů, tvrdí odborář Štěpánek

01.10.2010 5:24

Předseda Nezávislého odborového svazu policistů Milan Štěpánek má informace, podle kterých se odhad letošního odchodu policistů pohybuje okolo čísla 1300. Přesný počet odcházejících mužů v uniformě ale bude policie vědět až zítra. Datum 30. září, tedy dnes, je totiž rozhodné datum pro výpočet odchodného a tak se očekávají hromadné odchody.

Od policie odejde až 1300 policistů, tvrdí odborář Štěpánek

Policie České republiky po dnešním dni oznámí konečný počet policistů, kteří ji v letošním roce opustili. Tento den je posledním, kdy mnoho zaměstnanců podává žádost o odchod do civilu.

Vyšší počet odchodů od policie než v předchozích letech se ale prý neočekává, odchází však podle informací policejních odborů mnoho služebně starších policistů. A ti jsou nenahraditelní.

Jen 20 procent odcházejících má odslouženo minimum

„Jde o to, jací policisté odcházejí. Většinou jsou to ti, kteří mají patnáct, dvacet až třicet odsloužených let. Jen dvacet procent policistů, kteří odešli, měli odslouženo jen do čtyř let. Neviděli žádnou velkou perspektivu, přestože neměli nárok na nějaké výsluhové příspěvky," upozornil v rozhovoru pro Rádio Česko odborář Milan Štěpánek.

„Mrzí nás každý zkušený policista, protože bude těžko nahraditelný, zvláště když policie nebude nikoho nabírat. Zkušenost je u policisty nenahraditelná," uvedl dále Štěpánek.

Policista je podle něj schopen samostatně sloužit až po pěti, deseti letech. Struktura kriminality se mění, takže policista se učí neustále. Ale po deseti letech je schopen předávat zkušenosti mladším. Nelze ho nahradit „kus za kus".

Odešel i šéf Kriminalistického ústavu

Do civilu odchází od policie ročně asi 1500 až 1600 lidí. Přesně i tolik lidí zřejmě dá i letos od policie výpověď. Z výše postavených policistů podle zjištění týdeníku Euro odešel například již šéf Kriminalistického ústavu v Praze Emil Vančo.

„Tento rok je krutější, protože policie nebyla zvyklá na to, že by se snižovaly platy. Zákon předpokládal pouze růst platů," řekl ředitel pro řízení lidských zdrojů z Policejního prezídia Roman Fiedler v České televizi.

„Snažili jsme se ten dopad co nejvíce snížit i tím, že nebudeme nabírat nové policisty a ten objem se dal policistům, kteří zůstávají. Domnívám se, že policisté jsou rozumní a dokáží si to spočítat a že jich neodejde tolik, kolik avizují odbory," dodal Fiedler.

Z prezidia odejde 597 lidí

Podle ministra vnitra Radka Johna se zeštíhluje i na Policejním prezídiu. To má opustit 600 lidí, tedy asi 30 procent.

„Pokyn k zeštíhlení prezidia byl dán s lhůtou deseti dnů. Vedení policie mělo tak krátkou dobu na rozhodnutí, jaké kroky udělá, aby uspořilo třicet procent míst. Na prezidiu bylo 1993 policistů . Bez náhrady bylo zrušeno 257 míst, která byla už delší dobu neobsazená, a další propuštění byli občanští zaměstnanci. 340 policistů bylo převedeno do přímého výkonu služby do jiných výkonných útvarů," dodal k tomu Štěpánek.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…