Policejní odbory podpoří protest zdravotníků. I v den voleb

01.10.2010 10:54

Odboráři chystají další masovou demonstraci proti úsporným opatřením kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS). ParlamentnímListům.cz to sdělil šéf policejních odborů Milan Štěpánek. Policisté také podpoří stávku zdravotníků, plánovanou na 15. října. V den, kdy se konají volby.

Policejní odbory podpoří protest zdravotníků. I v den voleb

Chystaná akce bude v pořadí druhým vystoupením zaměstnanců veřejného sektoru proti Nečasově vládě. Ta první se odehrála 21. září tohoto roku a účastnilo se jí podle odhadů až 40 tisíc lidí.

Policisté podpoří i stávkující zdravotníky

"Ano, demonstrace se bude opakovat. Ještě předtím ale policisté podpoří stávku zaměstnanců ve zdravotnictví. O formě této podpory budeme v rámci odborů ještě diskutovat," řekl ParlamentnímListům.cz Štěpánek.

Zaměstnanci ve zdravotnictví naplánovali svůj protest za 14 dnů na pátek 15. října. Tento den se otevřou rovněž volební místnosti voleb do komunálních zastupitelstev a první kolo senátních voleb. Zda se ale protest skutečně uskuteční, není ještě definitivně rozhodnuto. Odbory ještě budou o tomto termínu jednat. Ostře tento termín již odsoudil prezident Václav Klaus, který záměr zdravotnických odborů označil přímo jako provokaci.

Klaus: Je to zbytečná provokace odborářů

Každopádně další demonstrace proti vládním úsporám je podle Štěpánka již téměř jistá, odboráři sdružení pod Českomoravskou komorou odborových svazů o ní budou debatovat na páteční schůzi. „Policisté půjdou určitě. Pro nás se na postoji Ministerstva vnitra vůbec nic nezměnilo. To samé se ale dá říci o všech zaměstnancích veřejného sektoru," uvedl Štěpánek.

Večerní jednání vlády s odboráři. Beze změny
Drábek a odboráři diskutují v Senátu nad tarifními platy

Návštěva ministerstva za 28 tisíc

Policisté tedy plánují další masovou akci, která podle všeho proběhne i před budovou ministerstva na pražské Letné. Jejich odbory se ale předtím chystají uhradit škody, které vznikly ve vestibulu budovy 21. září. Část demonstrantů zde totiž napáchala, podle Štěpánka neúmyslně, škody ve výši 28 tisíc korun.

„Jednali jsme o tom na vnitru minulý týden. Deset tisíc zaplatíme za zničenou skleněnou výplň turniketu, která nevydržela nápor davu. Dalších osmnáct tisíc pak bude stát poničený koberec," počítá Štěpánek.

Prohlédněte si fotografie z protestů:


Rám prý povalili novináři

Bezpečnostní rám, který podle původních informací měli demonstranti povalit, naštěstí vyvázl bez poškození. „Oni za to navíc ani nemohou policisté, ten rám podle záznamu z kamer povalili novináři, naši lidé jej naopak zachytili a zabránili poškození," uvedl dále Štěpánek. Odbor vnitřní kontroly také podle Štěpánka nyní prošetřuje přítomnost demonstranta, který do budovy vniknul maskován šátkem přes obličej a čepicí s nápisem Policie. "Ten člověk zjevně porušil zákon o shromažďování," dodal Štěpánek.

Sám šéf nezávislých policejních odborů předpokládá, že by se další z protinečasovských demonstrací v Praze mohlo zúčastnit mnohem více lidí, než té zářijové. S kolika lidmi se dá ve skutečnosti počítat, ale neuvedl.

Sami odboráři se při odhadu počtu lidí mýlili i 21. září, proti původně avizovaným 20 tisícům demonstrujících jich nakonec přišel na Palachovo náměstí dvojnásobek. Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR sdružuje 45 tisíc členů a je třetím největším odborovým sdružením v zemi.

Více k tématu:

Demonstrace je za námi. Co dál? Třeba stávka, která ohrozí volby
Odboráři přitvrzují: Zrušme politiky a vezměme jim majetek
Odbory hrozí generální stávkou. Drábek přitom sporný návrh stáhl
Demonstranti pronikli do budovy vnitra. Pouštěli Johnovi sirénu 
Píšťalky a slivovice. Policisté přijeli demonstrovat a řídili dopravu 
Kdo hospodaří, ten má na platy, poradil Heger nemocnicím
Čeští lékaři: Hrozí exodus do zahraničí?
Klaus: Demonstrace odborářů nic neřeší. Je to česká klasika
POLITOLOGICKÁ ANKETA: Levice na demonstraci nevydělá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…