Reedová: Možná jsem na pražské radnici mohla udělat víc

01.10.2010 10:58

Kandidátka Věcí veřejných na primátorku Prahy Markéta Reedová přiznává, že když byla na pražské radnici, mohla udělat víc. Bylo to ale prý těžké. Teď přichází s tím, že chce zastavit projekt opencard a přepsat výběrová řízení u podezřelých tendrů.

Reedová: Možná  jsem na pražské radnici mohla udělat víc

Slogan „kandidátka Pražanů na primátorku" prý Markéta Reedová nevymýšlela. Pražská radnice potřebuje podle ní personální změny na klíčových oborech jako je správa majetku, odbor městského investora a ředitel magistrátu.

„Protikorupční věci si někdo musí vzít na starost. Ten, kdo bude primátorem, musí boj s korupcí definovat jako jasnou prioritu. A musí být kontrolní mechanismy," uvedla Reedová v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Ti, co mají moc, nic měnit nchtějí

Markéta Reedová už na radnici tři roky seděla, moc se jí toho však prosadit nepodařilo. „Neříkám nashledanou hned, když něco neprosadím. Chci se domluvit. Možná jsem mohla udělat víc. Ale v těžké politické situaci, s pěti procenty hlasů, které jsem reprezentovala, jsem se alespoň snažila. A když jsem už nic prosadit nemohla, řekla jsem si, že tam nemám co dělat," popisuje situaci Reedová.

Tvrdí, že i když se snažila, ODS ji neustále házela klacky pod nohy, pořád říkala, že něco není možné. Neměla zastání. „Později jsem pochopila, že ti, kteří mají moc, skutečně nemají na změně zájem. A proto nic nemění," uvedla.

Opencard nemůže být povinná

Pokud by dosedla do vedení města, chce udělat průřezový audit v odboru městského investora. A na některé zakázky zvláštní audit - ať je to oprava Karlova mostu nebo tunelový komplex Blanka. „Ceny v rámci vnějšího okruhu jsou třikrát levnější než u Blanky, a to mi přijde zarážející. A je tu opencard," říká.

Jednoznačně požaduje vymáhat škody za hybridní karty. Je to prý otázka stovek milionů. „Většina smluv je dělána tak, že je nelze rozvázat. Nesouhlasím s navázáním opencard s projektem výstavby turniketů. Nesouhlasím také s tím, aby bylo pořízení opencard povinné. Přece nemůžete lidi nutit, aby museli mít něco, co nechtějí," tvrdí Reedová.

Více:

Foto:Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…