Cíl dvanáct mandátů do Senátu. Setne hlavu Rathovi či Sobotkovi?

01.10.2010 11:03

Pro blížící se senátní volby určil úřadující šéf ČSSD Sobotka jako cíl své strany zisk dvanácti mandátů v horní komoře. Mělo by jít o hranici, která určí nejen jeho, ale i Rathův další politický osud, míní komentátor Mitrofanov v Právu.

Cíl dvanáct mandátů do Senátu. Setne hlavu Rathovi či Sobotkovi?

Se zvláštním napětím očekávají výsledky do obecních zastupitelstev a třetiny Senátu sociální demokraté. Jeden z možných kandidátů na místopředsedu ČSSD David Rath se nedávným prohlášením snaží sprovodit ze světa spojení mezi úspěšností strany v senátních volbách a politickým osudem Bohuslava Sobotky.

„Podle Ratha činit ze senátního klání měřítko správnosti cesty pod Sobotkovým vedením neodpovídá specifice těchto voleb. Chodí k nim nejméně lidí a navíc příznivci ČSSD Senát v oblibě nemají," připomíná Alexandr Mitrofanov v komentáři pro deník Právo nedávné prohlášení středočeského hejtmana.

Sobotka potřebuje Ratha, který umí oslovit radikální voliče

Přitom sám Sobotka opakovaně určil 12 mandátů v horní komoře jako cíl sociální demokracie. Pak by měli sociální demokraté většinu a Senát by dokázal do Sněmovny vracet vládní návrhy zákonů. „Není ani možné mít jiný cíl než získat strategickou převahu v Senátu," cituje Mitrofanov úřadujícího předsedu ČSSD.

Komentátor přičítá Rathovy výroky jeho spojenectví se Sobotkou. „Pro jednoho jde o výtah do vedení strany, pro druhého je tato aliance způsobem, jak neztratit radikální voliče, které sám oslovit neumí a ani nechce, protože mu jejich mentalita není příliš blízká," vysvětluje Mitrofanov, proč oba politici táhnou za jeden provaz.

Při propadu ČSSD by to úřadující šéf schytal za přehnaný optimismus i za Ratha

Přibráním Ratha ale podle něj Sobotka riskuje. „V případě neúspěchu by mu to mohli vnitrostraničtí soupeři spočítat nejen za přehnaný optimismus, ale i za spojení s člověkem, jehož styl by mohl být prohlášen za jeden z důvodů neúspěchu ČSSD," konstatuje Mitrofanov, jenž předpokládá, že by se po neúspěchu ve volbách ocitlo dosavadní vedení pod ohněm stranické kritiky.

Pak by byl ve výhodné pozici Sobotkův rival Michal Hašek, jehož případná kritika na Sobotkovu i Rathovu adresu by byla brána jako legitimní vnistrostranickým boj před sjezdem. „Otázka je, jak by se Hašek a celá ČSSD v případě, že by v Senátu nezískala 12, ale dejme tomu 7 až 9 mandátů, zachovali. Gilotina nad Sobotkovou hlavou by pak nemusela zasvištět. Možná však výměnou za vydání Ratha," uzavírá Mitrofanov.

K věci:

Situace v ČSSD je napjatá. Rath varuje Sobotku 

Ale ano. Ratha sfouknul jako svíčku herec Donutil 

Rath souhlasí s Haškem. Pochybuje ale, zda bude dost peněz 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

22:58 Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

Piráti představili svůj 12bodový plán pro boj s dezinformacemi, v němž požadují, aby další ministers…