Kuřáci se dočkali zastání u Klause. Teď čeká i marihuana

01.10.2010 17:09

Za zcela rozumné považuje Martin Komárek v komentáři pro MF Dnes omezování kuřáků. Zároveň ale klade otázku, kde je hranice, za kterou stát už ve svých zákazech nesmí jít.

Kuřáci se dočkali zastání u Klause. Teď čeká i marihuana

Při otevření nové linky na výrobu cigaret prezident Václav Klaus nedávno prohlásil: „Boj s kouřením je veden směšným způsobem, prostě zákazy se nedá nic vyřešit." Podle komentátora MF Dnes Martina Komárka tím hlava státu vstoupila do důležité kulturní debaty, a sice, kam až může jít stát při omezování svobody jednotlivce.

Komárek připomíná, že tažení proti dýmu nevychází z filosofie zakazování kvůli ničení zdraví, ale z toho, že se nesmí provozovat tam, kde by vadil druhým lidem. Podle něj se ale tento prostor plíživě rozšiřuje. „Ještě se v šedesátých letech se kouřilo všude. Dnes bychom kouření v linkových autobusech i letadlech považovali za šílenost," uvádí komentátor.

Zákaz měkkých drog odporuje liberalismu víc než zákaz kouření

Moderní lidstvo věří vědě. A věda nade vší pochybnost a navzdory moci tabákových koncernů dokázala, že kouření způsobuje rakovinu a řadu dalších nemocí. „Liberální státy v čele s USA nechávají kuřákům právo zkracovat vlastní životy, ale až hnidopišsky dbají na to, aby se váš kouř nedotkl špičky nosu někoho druhého," zdůrazňuje Komárek.

Václav Klaus ač nekuřák bojuje za svobodu nekuřáků proto, že chce, aby jakýchkoli omezení bylo co nejméně. Hlavně v tom, aby měl každý možnost svobodně nabízet své zboží a zákazník by se mohl rozhodnout, co si koupit. „Pokud je prezident důsledný, příště otevře pěstírnu marihuany. Úplný zákaz měkkých drog je totiž ještě méně slučitelný s liberalismem než zákaz kouření v restauraci," uzavírá Komárek.

K věci:

Boj EU s kouřením? Směšné, smál se Klaus. A otevřel továrnu na cigarety 

Zákaz kouření? Ministr zdravotnictví nesouhlasí 

Kubera kuřákobijcům: Jsme menšina, ať nás EU chrání 

Foto: autoweb.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…