Jančíkova derniéra. V poslední minutě přiklepl kšeft za 177 milionů

06.10.2010 16:20

EXKLUZIVNĚ Bývalý starosta Prahy 5 Milan Jančík (ODS) podepsal den před koncem svého funkčního období smluvní kontrakt v hodnotě 177 milionů korun s firmou Pražská energetika a.s. Jančík je přitom členem představenstva společnosti.

Jančíkova derniéra. V poslední minutě přiklepl kšeft za 177 milionů

Městská část Praha 5 zastoupená starostou Milanem Jančíkem podepsala v roce 2005 smlouvu s Pražskou energetikou. Zde se obě strany dohodly na poskytování kompletního outsourcingu informačních a komunikačních technologií na dobu pěti let za 88 milionů korun.

PRE a.s. se písemně zavazuje poskytovat pouze 30 procent služeb s pomocí vlastních zdrojů, zbytek zajistí s pomocí subdodavatelů, což konečnou cenu může prodražit. Ve smlouvě je pamatováno i na případnou inflaci a zvýšení DPH, které cenu zvedají průběžně každý rok.

Z dodatku smlouvy, kterou má redakce k dispozici, vyplývá nejen nevýhodnost celého kontraktu, ale rovněž formulace smlouvy předběžně zavazuje k nevypověditelnosti i pro další představitele města.


Z dodatku smlouvy

* Tato smlouva se uzavírá na dobu určitou a to do 31.12.2015.

* Po skončení doby trvání Smlouvy dle písm. a) tohoto článku Smlouvy, je možné dobu trvání oznámení prodloužit o pět let, tj. do 31.12.2020, a to na základě písemného jednostranného oznámení jedné ze smluvních stran doručeného druhé smluvní straně nejpozději 6 kalendářních měsíců před uplynutím sjednané doby trvání Smluvy. 



"Podívejte, firma PRE je gestorem zakázky. To, jak ji plní, mě nezajímá. To, že si musí najít ze 70 procent subdodavatele, je její starost. Pro úřad a občany Prahy 5 je podstatné, že zakázku plní," komentoval kontrakt pro ParlamentníListy.cz bývalý starosta Prahy 5 Milan Jančík.

Dodatek smlouvy uvádí tři významné subdodavatele se sídly v Praze 4, Náchodě a Českých Budějovicích.

Střet zájmů jsem nahlásil

Přestože se starosta Jančík před pěti lety zdržel hlasování kvůli možnému střetu zájmů, jinak tomu bylo letos, přesněji v poslední den Milana Jančíka ve funkci starosty městské části - 30. července se totiž hlasovalo o dodatcích smlouvy.

"Já jsem podle zákona střet zájmů ohlásil, že zde můžu být v konfliktu, nicméně zákon mi nezakazuje hlasovat, a proto jsem se hlasování zúčastnil," uvedl Jančík.

Den před hlasováním pak v důvodové zprávě předložil Radě městské části Prahy 5 návrh s dodatky, které z původní smlouvy na dobu neurčitou s šestiměsíční výpovědní lhůtou činí nově smlouvu na dobu určitou do roku 2015 s možností prodloužení až do roku 2020.

"Nebyl to jen můj nápad, ale přišel s tím pan tajemník, že by bylo dobré smlouvu prodloužit. S PRE byla výborná spolupráce a chod úřadu v oblasti IT technologií byl nepochybně lepší, než když jsme měli trvalé IT oddělení úřadu MČ Praha 5," hájil se Jančík.

Na podmínky a výhodnost smlouvy se ParlamentníListy.cz zeptaly také ředitele odboru informatiky PRE a.s. Miroslava Hübnera. "Ano, ta smlouva je pro nás výhodná, i přes to, že si musíme najmout subdodavatele. Ale já jsem ochoten vám dát písemnou záruku, že pakliže ji MČ Prahy 5 bude chtít jménem nové reprezentace vypovědět, nebudeme odporovat," sdělil Hübner.

Klíčový Jančíkův hlas

Případné rozvázání kontraktu ze strany městské části je z finančního hlediska ale téměř nemožné. Při schvalování návrhu s dodatky zvedl ruku i pan Jančík a z pěti přítomných zastupitelů, což je minimální usnášeníschopný počet. Všech pět hlasovalo pro. Bez Jančíkova hlasu by ke schválení nemohlo dojít. "Také by se mohlo stát, že při vypovězení smlouvy by se zastavil chod úřadu. Občan se v první řadě zajímá, jestli jde internet nebo nejde, a ne s kým je uzavřena smlouva," komentoval hlasování Jančík.

Někdo o dodatku smlouvy ani nevěděl

Na hlasování o dodatku ke smlouvě si vzpomíná místopředseda Prahy 5 Michal Šesták (ČSSD). "Za prvé nechápu, proč pan Jančík trval na prodloužení smlouvy se závazkem minimálně do roku 2015, a za druhé celá původní smlouva je nevýhodná, už jen proto, že si PRE najímá na plnění 70 procent subdodavatelů. To je, jako byste si na montáž skříní najali instalatérskou firmu, která si za zprostředkování vezme provizi," uvedl Šesták a zdůraznil, že byl při hlasování jasně proti. Podle jeho názoru se z pozice Jančíka jedná o "jasný střet zájmů".

Proti hlasovala 30. července i místopředsedkyně za ODS Lucie Vávrová. Ta pro ParlamentníListy.cz uvedla, že "nebyl jediný důvod měnit platnost smlouvy".

Zarážející je i hlasování členky rady Jitky Matouškové (NEZ). Ta o tom, že si PRE musela na zakázku najmout ze sedmdesáti procent subdodavatele, vůbec nevěděla. "Já oblasti počítačů moc nerozumím, ale oni nabízeli další benefity a kolegové z komise informatiky mě přemluvili, že je výhodné prodloužit smlouvu, že se to takto dělá všude," vyjádřila se Matoušková.


Čtěte také:

 Foto: Hans Štembera

reklama

autor: Jan Průcha

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…