Kolik odchází policistů? Snad dost, aby měl John radost

08.10.2010 13:57

Ministr vnitra Radek John může být spokojen. Od policie odejde letos pravděpodobně podstatně více policistů, než předpokládal. Z původně plánovaných 1200 policistů, kteří měli opustit uniformu, se počet podle odhadů policejního prezidia přiblíží až ke dvěma tisícům, přestože přesná čísla ještě nejsou známa.

Kolik odchází policistů? Snad dost, aby měl John radost

Ministr vnitra Radek John se nemůže dopočítat, kolik vlastně od policie kvůli škrtům odejde lidí. Ve čtvrtek zveřejnil tiskovou zprávu, podle které z policejního sboru odešlo k 1. říjnu plánovaných 1200 policistů. A argumentuje tak tím, že se nejedná o exodus, jak předpovídali jeho kritici, když běžná fluktuace ročně činí 1400 policistů.

Celá tisková zpráva:

Čím více policistů odejde, tím více peněz by mělo Johnovi zbýt na odměny.

Lemplovina se jich dotkla

V nedávné době se zdvojnásobily žádosti o odchod do civilu, což konečné číslo výrazně navýšilo. "Kolegové jednak využili odstupného, ale především se v nich projevila naštvanost na vedení resortu, korunovaná Johnovým citátem, že polovina odcházejících jsou lemplové. Tady byla překročena mez únosnosti a já jsem pana ministra dopisem vyzval k omluvě," uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda policejních odborů Milan Štěpánek.

Dopady na bezpečnost?

Samotné policejní prezidium uvádí jiný počet odcházejících policistů než vedení resortu. "Celkový počet činí podle předběžných údajů 1928, takže očekáváme, že ke konci roku se vyšplhá ke dvěma tisícům," uvedl pro ParlamentníListy.cz tiskový mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej.

"Dokážu si představit policejní sbor o 40 000 příslušnících, aniž by byla ohrožena bezpečnost ČR," ujišťoval před časem v pořadu Události, komentáře policejní prezident Oldřich Martinů šéfa policejních odborů Milana Štěpánka. Stejného názoru je rovněž ministr vnitra, který by rád operoval s tímto optimálním stavem. Podle aktuálních údajů policejního prezidia se počet blíží k ,,ideálnímu" stavu rychleji, než se čekalo.

300 milionů bonus

Na jednoho policistu připadá zhruba půl milionu korun včetně odvodů a původní rezerva na odměny měla čítat sedm set milionů. Při odchodu dvou tisíc policistů činí konečná výše fondu odměn jednu miliardu korun. "Ještě není zcela přesně známo, kolik policistů naše řady opustí, jelikož žádosti jdou poštou. Nicméně ta jedna miliarda, resp. oněch cca 300 milionů navíc nezůstanou jen ve fondu odměn, ale navýšíme výdaje na provoz," sdělil redakci tiskový mluvčí ministerstva vnitra Jiří Reichl.

Langerovi došla trpělivost

Johnův předchůdce v úřadu Ivan Langer se zamýšlí k čemu až nedostatek peněz u policie může vést.

"Kde berou samozvaní soudci odvahu špinit ty, o jejichž práci, nasazení a výsledcích nemají ani tušení. Kdy najdou odvahu samozvaní soudci postavit se sami před soud a skládat účty z toho, co dělají a co dokázali," uvádí na svém facebookovém profilu bývalý ministr vnitra Ivan Langer. "Nebylo by lepší zabít všechny poldy? Pan John by ušetřil a pan Bárta by je nahradil svými chlapci z ABL!" dodává Langer s trochou nadsázky.

Čtěte také:

Fotokoláž: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: koz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…