ODS chce zarazit dvouciferný skok růstu cen elektřiny

08.10.2010 6:12

ODS nehodlá připustit pro příští rok velký nárůst cen elektřiny. Energetický regulační úřad totiž odhaduje, že se příští rok v důsledku podpory solárních zdrojů zvýší konečná cena elektřiny pro domácnosti o zhruba 12 procent a pro podniky o asi 17 procent.

ODS chce zarazit dvouciferný skok růstu cen elektřiny

Jaké kroky ale hodlá vláda udělat v důsledku hrozícího nárustu cen energiií, to uvede až v příštím týdnu. „V příštím týdnu představíme konkrétní kroky, díky kterým bude nárůst ceny elektřiny pro domácnosti a podniky v příštím roce pouze jednociferný," uvedl v této souvislosti předseda ODS a premiér Petr Nečas.

Energetický regulační úřad (ERÚ) odhaduje, že se příští rok v důsledku podpory solárních zdrojů zvýší konečná cena elektřiny pro domácnosti o zhruba 12 procent a pro podniky o asi 17 procent. Upozornil na to ve čtvrtek na Žofínském fóru předseda ERÚ Josef Fiřt. Konkrétně zmínil, že příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů, který tvoří část ceny elektřiny, se zvýší ze současných 166 korun na asi 520 Kč za megawatthodinu. Česká fotovoltaická průmyslová asociace odhaduje nižší růst poplatku za obnovitelné zdroje na 310 Kč/MWh.

Vláda již některé záchranné kroky učinila

Vláda doposud přijala sérii kroků, díky kterým se v letošním roce nepostaví fotovoltaické elektrárny o instalovaném výkonu 700 MW. To znamená úsporu na podporách pro obnovitelné zdroje energie zhruba 7,8 miliardy korun.

Kromě zastropování podpory pro jednotlivé druhy obnovitelných zdrojů prosadila vláda také rychlou legislativní změnu, díky které již od března 2011 nebudou mít nárok na podporu fotovoltaické elektrárny postavené na zelené louce. Dále vláda zrušila daňové prázdniny pro obnovitelné zdroje a lineární odpisy nákladů na jejich pořízení.

Nečas: Nemůžeme zasadit firmám smrtící ránu

Cena elektřiny je podle Nečase jedním z klíčových faktorů pro konkurenceschopnost českých firem. „Připustit razantní zdražení elektrického proudu by znamenalo zasadit české ekonomice fatální ránu. Čekalo by nás přesouvání výroby do zahraničí a propouštění, což by ohrozilo daňové příjmy státu a způsobilo existenční problémy v řadě domácností," dodal k tomu Nečas.

Premiér také připomněl, že návrh zákona, kvůli kterému nyní pro vysokou finanční podporu solárních elektráren hrozí zdražení elektřiny, předložila sněmovně vláda sociálnědemokratického premiéra Vladimíra Špidly v roce 2003. Úpravy zákonů schválené nynější vládou podle Nečase způsobí, že se letos nepostaví fotovoltaické elektrárny o instalovaném výkonu 700 megawattů.

„To znamená úsporu na podporách pro obnovitelné zdroje energie asi 7,8 miliardy Kč," doplnil premiér.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …