Bém: Praha jako nejzkorumpovanější město? Není důvod

08.10.2010 11:24

Po osmi letech opustí Pavel Bém křeslo pražského primátora. V rozhovoru pro HN tvrdí, že blob a sběrný tábor jsou před volbami účelově zneužity a že pověst Prahy jako nejzkorumpovanějšího města v Česku je jen mýtem.

Bém: Praha jako nejzkorumpovanější město? Není důvod

Dosluhující pražský primátor Pavel Bém je přesvědčen, že mnohé z toho, co se o fungování hlavního města povídá a píše, jsou virtuální mýty a mediální příběhy. „Praha byla prvním městem v Česku, které zavedlo elektronické tržiště na veřejné zakázky, prvním veřejným subjektem, který zveřejnil na webu všechny zakázky," začíná obhajobu v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Připomíná také, že Praha byla prvním subjektem, který přišel s limitem pro uchazeče o veřejné zakázky v případě společností s neznámou vlastnickou strukturou. „Naše protikorupční opatření se teď zavádějí na různých ministerstvech. Dokazuje to, že k pověsti Prahy jako nejzkorumpovanějšího města není žádný důvod," tvrdí Bém.

Reedová by se měla podívat do zrcadla svého svědomí

V této souvislosti mu vadí, jak v předvolební kampani vystupuje kandidátka Věcí veřejných na primátorku, která byla v minulém funkčním období jeho náměstkyní. „Když Markéta Reedová na billboardech říká, že ´nepřipustí korupci v Praze´, tak musím říci, že byla za boj proti korupci zodpovědná tři a půl roku. Takže by se měla nejdříve podívat do zrcadla svého svědomí. Jinak se chová pokrytecky a farizejsky. Klame lidi i samu sebe," myslí si pražský primátor.

Podle něj už ODS v Praze nikdy nedosáhne tak fenomenálního úspěchu jako v roce 2006 pod jeho vedením. Ale předvídá, že někam k normálu mezi 32 a 36 procent by se dostat měla. V předvolební kampani se ODS distancuje od jím reprezentované minulosti. Najednou souhlasí s Kaplického knihovnou a lídr Bohuslav Svoboda se štítivě odtahuje od plánu na sběrné tábory pro bezdomovce.

Blob a sběrný tábor jsou totálním zneužitím pro marketingový příběh

„Blob nebo absurdně před volbami vytažené téma nějakého sběrného tábora, to je úplný výsměch lidskému rozumu. To je totální zneužití pro marketingový příběh, který říká, že všechno bylo špatně," zlobí se Bém. Naopak za správnou volbu pokládá rozhodnutí pražské ODS nominovat na svého lídra člověka zvenčí, protože s Bohuslavem Svobodou má šanci volby vyhrát.

Už se těší, až mu bude moci předat štafetový kolík ve funkci primátora a začne se ve Sněmovně věnovat podpoře universit, vzdělání, vědy a výzkumu. „Jsem člověk, který se nikdy neztratil, a neodcházím do politického důchodu. Takže budu bojovat o své místo. Čímž myslím místo pro práci, ne funkci," říká Bém, který momentálně nepomýšlí na to vést ODS.

K věci:

Sbohem a šáteček. Bém se na Facebooku rozloučil s magistrátem 

Metro rozváží noční flamendry. Bém: Kvůli lidem, ne volbám 

Šťastný: Tůma není superman. Bém nám ale nepomáhá 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…