Bobošíková může vynést ranec. Čtyřikrát víc než Talmanová

09.10.2010 13:55

Komunální a senátní volby nevylepší jen rozpočet úspěšných politických stran. Přilepšit si mohou i ti, kdo dovedou odhadnout voličskou přízeň a přitom se nebojí riskovat vložit do hry větší sumu.

Bobošíková může vynést ranec. Čtyřikrát víc než Talmanová

Až do příštího pátku čtrnácti hodin, kdy se otevřou místnosti pro senátní a komunální volby, je možné si vsadit na to, jak dopadnou. Pro ty netrpělivé už jsou k dispozici kurzy ve dvou sázkových kancelářích, tři z pětice největších se je vypsat teprve chystají. Sázet se dá jak na to, kdo v komunálních či senátních volbách uspěje, ale i jaká bude voličská účast.

Širokou nabídkou se už teď chlubí Fortuna. Můžete si u ní vsadit na 22 z 227 kandidátů, zda se dostanou do Senátu. Tady by se vůbec nevyplatila sázka na stávajícího předsedu Přemysla Sobotku, který bude svůj post obhajovat v Liberci. Při kurzu 1,02 by to byla ztrátová záležitost, protože vložená částka plus manipulační poplatek by byla vyšší než případná výhra.

Pro šéfa Dělnické strany Vandase je hranice pět procent

Hodně nízký kurz 1,15 má i exministr Zdeněk Škromach, zajímavěji to už vypadá v případě Josefa Zieleniece (1,82), Vladimíra Špidly (1,83) nebo Tomáše Julínka (1,98). Pokud byste věřili v Kutné Hoře Lucii Talmanové, tak byste za vložených deset tisíc brali v případě jejího vítězství 25 200 Kč. Za stejnou částku by bral 95 tisíc korun ten, komu by vyšlo, že za Prahu 10 se do Senátu dostane Jana Bobošíková.

Úplnými outsidery z vybrané dvaadvacítky jsou lékař Martin Stránský na kandidátce VV pro Prahu 6 a bývalý hokejista a trenér Augustin Bubník, který to zkouší za SNK ED na Praze 11. Jejich vítězství by odvážnému sázkaři vyneslo třicetinásobek vkladu. Jiným typem příležitosti je sázka, zda šéf Dělnické strany Tomáš Vandas dostane více, nebo méně než pět procent hlasů, což je obojí ohodnoceno navlas stejným kurzem 1,8.

Na Tůmu jako pražského primátora se ani nevyplatí sázet

Komunálním volbám dominují sázky na nového pražského primátora. Největším favoritem je bývalý guvernér ČNB a kandidát TOP 09 Zdeněk Tůma, jehož kurz 1,5 slibuje zajímavější výhry až při vyšších vkladech. U Bohuslava Svobody z ODS je kurz 2,35, ale vítězství Jiřího Dienstbiera z ČSSD či Markéty Reedové z Věcí veřejných by sázejícím přineslo čtyřicetinásobek vkladu.

Šanci na úspěch zvyšuje sázejícím to, že sázkové kanceláře mají sice specialisty na jednotlivé sporty, ale už ne na společenské události. „Určitě to nedělají všichni bookmakeři, ale máme skupinu těch, kteří sledují i politiku," říká pro ParlamentníListy.cz Vladan Crha, mluvčí společnosti Fortuna, která je největším provozovatelem sportovních kurzových sázek ve střední Evropě.

Bookmakeři spoléhají jen na stejné zdroje jako sázející

Bookmakeři nemohou při stanovování kurzů na volby spoléhat jako u sportu na podrobné statistiky zápasů či aktuální formy soupeřů. „Využívají průzkumy a přehledy veřejného mínění, sledují, co se o politicích mluví a píše. Čerpají ze stejných zdrojů jako kdokoli, kdo si na volby chce vsadit," prozrazuje Crha, že v tomto případě se smazává informační náskok bookmakerů, který často platí u sportovních událostí.

Hranici pro účast v komunálních volbách stanovila Fortuna na padesát procent. Nižší účast má na celostátní úrovni kurz 1,37, v Praze 1,6. Konkurenční sázková kancelář Chance vypsala na volební účast do 47 procent kurz 1,55 a nad tuto hranici 2,15. Stranické naděje na vítězství v komunálních volbách v Praze dává stejné TOP 09 i ODS (kurz 1,85), při vítězství ČSSD by výherce inkasoval padesátinásobek vkladu.

Další sázkovky si s nabídkou počkají až na poslední dny před volbami

Další velcí hráči na trhu sázek Tipsport, Sazka ani Synottip kurzy na komunální a senátní volby nevypsali. „Naši bookmakeři kurzy finalizují a nabídka bude od pondělí k dispozici," ujišťuje Magda Pekařová, mluvčí Synottipu, pro ParlamentníListy.cz, že ani tato firma nechce své klienty o nabídku sázek na komunální a senátní volby ochudit.

K věci:

Volit půjde historicky nejméně lidí, vyplývá z průzkumu 

ODS v Praze: Masivní ztráta, přesto vede před TOP 09 

Výzkum pro ČT: Volby by v Brně vyhrála ČSSD primátora Onderky 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …