V srpnu nahoře, teď dole. Proč Kalousek spadl na dno?

11.10.2010 10:53

Jako na horské dráze by si musel připadat ministr financí Kalousek, pokud by se jeho nálady odvíjely od průzkumů veřejného mínění. Po triumfu v srpnovém se v aktuálním propadl až na samé dno pořadí členů vlády podle důvěryhodnosti.

V srpnu nahoře, teď dole. Proč Kalousek spadl na dno?

Průzkum agentury Median pro Lidové noviny vyšel velice nepříznivě pro ministra financí Miroslava Kalouska. Za nejméně důvěryhodného ze všech členů vlády ho označila téměř polovina (49,8%) respondentů. Za ním následují Radek John (40,6%), Karel Schwarzenberg (38,7%), Vít Bárta (37%) a Petr Nečas (36,9%).

„Anket tohoto typu, v nichž jsem buď vévodil, nebo byl na posledním místě, jsem zažil hodně a nikdy jsem nebral žádnou z nich vážně," reagoval Kalousek pro Lidové noviny. Přitom v srpnovém průzkumu společnosti SANEP se těšil se 60 procenty největší důvěře z celé vlády. I tehdy se ale k úspěchu stavěl rezervovaně. „Všechny individuální žebříčky popularity jsem v politice vždy bral s velkou rezervou," glosoval tehdy své prvenství pro ParlamentníListy.cz.

Lidé si s některými členy vlády spojovali až nerealistická očekávání

„Kalousek trpí, protože vzbudil očekávání," komentuje politolog Zdeněk Zbořil výsledky průzkumu pro ParlamentníListy.cz. „Je to přirozené. Kalousek symbolizoval ekonomická očekávání a Schwarzenberg společenská. Lidi jsou teď konfrontováni se skutečností, a ta jejich mnohdy až nerealistická očekávání způsobují o to strmější pád důvěryhodnosti," domnívá se Zbořil.


Archiv průzkumů: SANEP, STEM, CVVM, SC&C

Pořadí nedůvěryhodnosti vyplývá podle politologa i z resortů, které kdo řídí (finance, vnitro, doprava a předseda vlády). V tomto smyslu se vymyká až děsivý propad třetího nejméně důvěryhodného ministra zahraničí. „Já jsem nikdy nečekal, že bude ta naše oblíbenost trvat dlouho," řekl LN Schwarzenberg, jehož před květnovými volbami lidé v průzkumech dokonce favorizovali na premiéra.

Kinderstube v kombinaci s vulgaritou už hodnému knížeti body nenesou

„Jeho aristokratická kinderstube kombinovaná s vulgaritou mu dočasně mohla přinést úspěch, ale z tohoto průzkumu plyne, že už ho lidé nevidí jen jako hodného knížete, nebo dokonce budoucího hodného prezidenta. Přitom zahraniční politika nikoho nevzrušuje," pozastavuje se Zbořil nad tím, že Schwarzenberg tolik propadl v důvěryhodnosti, ač řídí resort, který veřejnost jako konfliktní zdaleka tolik nevnímá.

„A to se v průzkumu ještě nemohly promítnout jeho nešťastné výroky k návštěvě USA, kdy mluvil hlavně o tabáku do své dýmky a setkání s Hillary Clintonovou zmiňoval jen tak na okraj," usuzuje politolog, že Schwarzenberg by si jinak v průzkumu, který se uskutečnil ve dnech 16. až 29. září, zřejmě ještě pohoršil.

Z koaličních stran si vedla nejlépe ODS před Věcmi veřejnými 

Při pohledu na stranickou příslušnost vyšel průzkum Medianu nejlépe pro členy vlády za ODS, z nichž vyšel úplně nejlépe všeobecně oblíbený ministr Jiří Pospíšil. Druhé skončily Věci veřejné a nejhůře si vedla TOP 09, která svůj propad důvěryhodnosti vysvětluje tím, že si vzala na svá bedra ty nejreformnější resorty.

K věci:

Lepší než naopak, říká nejdůvěryhodnější člen vlády Kalousek 

Nejdůvěryhodnějším politikem je John. Třetí skončil Zeman 

Důvěra v Klause roste. Jedničkou zůstává stále Fischer 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…