Třetina Čechů chce socialismus. Proč nevolí Sobotku a spol.?

12.10.2010 8:43

Více než třetina Čechů smýšlí podle průzkumu CVVM jako sociální demokraté. Na volebních výsledcích ČSSD se to ale neprojevuje. Podle oslovených politologů je na vině nedostatečná komunikace sociálnědemokratických politiků i neorganizovanost potenciálních voličů ČSSD.

Třetina Čechů chce socialismus. Proč nevolí Sobotku a spol.?

Podle CVVM uvedlo sociálnědemokratické smýšlení na prvním místě 27 procent dotázaných. Dalších devět procent sociálnědemokratické vidění světa uvádí na místě druhém. Liberální a konzervativní postoje se umístily na druhém, respektive třetím místě. Na druhé straně škály pak vedle sebe stojí komunisté a křesťanští demokraté.

Více: Třetina Čechů smýšlí jako sociální demokraté. Dost je i ekologů

Sociální demokraté ale ve sněmovních volbách získali „pouhých" 22 procent hlasů. ParlamentníListy.cz proto oslovily přední české politology, kteří odpovídali na otázku, proč sociálnědemokraticky smýšlející občané neumožní názorově nejbližšímu politickému subjektu zaujmout silnější pozici na české politické scéně.

Zákopová válka ČSSD

"Je to především tím, že ČSSD dosud nenalezla ten správný jazyk, kterým by oslovila sociálně-demokraticky smýšlející voliče, kterých je v Česku opravdu mnoho. Oni nejsou schopni lidem vysvětlit, co znamená obrana sociálního státu vůči globálnímu kapitalismu formou tolik potřebných reforem. ČSSD prohrála souboj s liberální pravicí právě o ten reformní jazyk. Na rétoriku pravice veřejnost nyní slyší, zatímco ČSSD se zcela zbytečně zakopala ve statických obranných pozicích, typicky je to třeba její urputná obhajoba myšlenky třináctých důchodů. Právě na reformy ale veřejnost slyší, a zákopová válka jak známo unavuje," uvedl pro ParlamentníListy.cz politolog Jiří Pehe.

ČSSD se ale podle politologa může opět dostat na výsluní. "Musí ale vyřešit takovou tu vnitřní rozpolcenost a problém s vedením. Pak je tu velká šance u mladých voličů, kteří jsou jednou z politicky nejaktivnějších skupin," dodal Pehe.

Související: U Zemana lákali na hip hop. Bábu přemlouvat nebudou

Bureš: Jejich ministři se často nechovají jako sociální demokraté

Jeho kolega Jan Bureš tvrdí, že socialisté mají v České republice rozhodně na čem stavět. „Ideové hodnoty ČSSD korespondují se smýšlením většiny Čechů. Ti jsou orientovaní k sociální spravedlnosti. Češi prostě vždycky byli a jsou rovnostáři," míní Bureš.

Podle něj za neúspěch ČSSD může hlavně personální obsazení partaje. „Konkrétně kroky ministrů v sociálnědemokratických vládách ne vždy korespondují s levicovými hodnotami, a to společnost, hlavně její mladší část, citlivě vnímá," vysvětlil Bureš.

Nedisciplinovaný volič

Socialisté prý mají celkově problém s udržením své členské základny, jak ParlamentnímListům.cz připomněla politoložka Vladimíra Dvořáková. Vzpomíná na devadesátá léta, tehdy prý bylo naprosto markantní, jak výrazný je podíl iracionálně volících lidí proti těm, kdož volí na základě programu a personálního obsazení kandidátky.

„Velká část oslovených lidí volila ODS, přitom stačilo pět minut, aby člověk zjistil, že proti němu stojí sociální demokrat," vzpomíná Dvořáková.

Problém umírněných levicových voličů prý spočívá v jejich malé disciplinovanosti. Nejvíce lidí se socialistům podařilo dostat k volbám v letech 1998 a 2006, kdy získali 32,3 procent hlasů. „Voliči nejsou s ČSSD tak spokojeni, jako jsou například voliči pravice a ODS," uvedla Dvořáková. „Sociální demokracii tak chybí takový ten oddaný volič, který odpustí své straně úplně vše. Právě takové najdeme u ODS nebo komunistů," dodala Dvořáková.

Nejsilnějšího výsledku, 32,32 procent, získala ČSSD po osmi letech vládnutí v roce 2006. V jejím čele stál tehdy Jiří Paroubek. Občanští demokraté získali 35,38 procenta hlasů a volby vyhráli. Naopak letos v květnu se situace otočila, ČSSD ale zvítězila nejslabším volebním výsledkem od roku 1996, hlasy jí dalo jen 22,08 procent voličů.

Archiv výzkumů: SANEPSTEMCVVMSC&C, Factum Invenio

Dále čtěte:

Hulinský: Příjmy mám milionové, ale dal jsem půl milionu spastikům
Levice na demonstraci nevydělá, shodují se politologové

Ilustrační foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…