Langer: Nebudu pravou rukou Nečase. Ani jinou končetinou

12.10.2010 19:21

ParlamentníListy.cz zjistily, že je možné, že se bývalý místopředseda ODS Ivan Langer znovu objeví ve vrcholové politice, a to přímo jako poradce premiéra a předsedy občanských demokratů pro stranické záležitosti. V této souvislosti se redakce zeptala Ivana Langera, zdali uvažuje o návratu do veřejného života. Rovněž jsme udělali anketu mezi členy ODS, co by si o jeho návratu do politiky mysleli.

Langer: Nebudu pravou rukou Nečase. Ani jinou končetinou

Langer veškeré spekulace pro ParlamentníListy.cz dementoval. „Já jsem někde četl, že mám být pravou rukou pana premiéra. Petr Nečas už ale má pravou i levou ruku a především má svou hlavu a sám dobře ví, co dělá. Já neplánuji být žádnou jeho končetinou. Podívám-li se před sebe, tak tam nevidím žádný horizont, který by pro mě znamenal rozhodnutí vrátit se do politiky a veřejných funkcí," řekl serveru ParlamentníListy.cz. 

„Nestačím se divit, co všechno jsou si schopni lidi vymyslet a čemu uvěřit... Před půl rokem jsem měl být rektorem UP Olomouc, před dvěma měsíci náměstkem hned dvou ministrů, teď mám být ředitelem FN v Olomouci a před chvílí jsem se dozvěděl, že jsem byl předsedou SSM na VŠ před listopadem 1989. Nevíte náhodou někdo čím vším jsem ještě byl a mohl být...? :-)," napsal Langer na svůj Facebook.

Langer má zkušenosti

ParlamentníListy.cz se ptaly Langerových stranických kolegů, co by říkali jeho návratu do politiky. Proti jeho návratu by se například nestavili poslanec a předseda pražské ODS Boris Šťastný a místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. „Ivan Langer je člověk s obrovskými zkušenostmi. Jako volební manažer odvedl obrovský kus práce. Proběhlo mnoho mediálních spekulací, ale nikdy nikdo nedokázal, že by něco provedl. Zdali se bude chtít vrátit, je na něm," řekl ParlamentnímListům.cz Šťastný.

Marek Benda řekl, že Langer ve volbách neuspěl po silné negativní mediální kampani. „Považuji za hrubou chybu, aby lidé se zkušenostmi, kteří se osvědčili i při řízení organizací, byli z politiky vyháněni. Mimochodem se ukazuje, že v jeho době ministerstvo vnitra fungovalo, zatímco nyní jde dolů. Ivan Langer se nicméně jistě rozhodne sám," uvedl Benda.

Ať rozhodnou voliči a členové ODS

Ostatní kolegové byli poněkud zdrženlivější. „Případný návrat Ivana Langera do vysoké politiky je čistě věcí Ivana Langera a voličů," uvedl místopředseda ODS a ministr životního prostředí Pavel Drobil. „Nikomu nelze ve svobodné společnosti bránit v politickém návratu. Ivan Langer ale byl a myslím stále je vnímán veřejností jako kontroverzní osoba. Já nekomentuji, zdali oprávněně, či neoprávněně," řekl redakci europoslanec a člen výkonné rady Ivo Strejček.

„V ODS je to otázka demokratických primárek. Když si ho členská základna bude přát, je to její rozhodnutí," uvedl místopředseda zahraničního výboru sněmovny a člen výkonné rady David Šeich. „To je spíše otázka na Ivana Langera a na volitele, kteří by jej museli v rámci ODS do vrcholné funkce zvolit," odpověděl podobně bývalý první místopředseda ODS a předseda zahraničního výboru David Vodrážka.

Nelze dvakrát vstoupit do téže řeky

Europoslanec Edvard Kožušník odpověděl, že politika v ODS je hlavně o práci a Langer je na práci velmi kvalitní. Přesto je podle europoslance v politice důležitá i důvěra voličů. „Pokud ji Ivan Langer v nějakých příštích volbách dokáže opět získat, tak je jeho návrat zcela legitimní. Do té doby jsou však všechny spekulace o jeho návratu čiré spekulace, které nemá smysl přiživovat dalšími komentáři," dodal Kožušník.

"To je příliš spekulativní otázka a podle mého názoru se Ivan Langer do politiky nevrátí," míní místopředseda Senátu Jiří Liška. "Příliš nevěřím, že v politice je možné podruhé vstoupit do téže řeky," reagoval poslanec a starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

Schůzky s premiérem

LN se minulý týden premiéra ptaly, proč se schází s někdejším ministrem vnitra Ivanem Langerem. „Je to člověk, který má svoji politickou zkušenost. Byl dlouho členem vedení ODS, a já se jen proto, že nebyl zvolený do sněmovny, nezačnu tvářit, že ho neznám a že spolu nemáme nic společného," odpověděl Nečas.

A neodpustil si rýpnutí do Miroslava Kalouska. „Řeknu to teď až brutálně: když každý týden sedím na vládě s Miroslavem Kalouskem, tak proč bych se jednou za měsíc neměl vidět s Ivanem Langerem?" Premiérovi se prý ani jeden nejeví jako zločinec. „Ani jednoho z nich nepovažuji za zloducha, se kterým bych se neměl bavit," dodal.

Bývalý místopředseda ODS a ministr vnitra Ivan Langer v letošních volbách do Poslanecké sněmovny neuspěl a zcela nečekaně po čtrnácti letech nezasedl do poslaneckých lavic. Jen pár týdnů poté oznámil, že začíná pracovat jako právní koncipient v advokátní kanceláři Pečený a partneři, kde působí dosud. 

Nečas zostra: Pracuji s Kalouskem, tak proč bych neměl vídat Langera?

Langer se ostře pustil do Bárty. Dva dny a vše je jinak

reklama

autor: Lukáš Petřík

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…