STEM: Omezení výdajů lidé podporují. Ztráta jistot jim ale vadí

13.10.2010 14:22

Záměr vlády snížit celkový objem mezd ve státní správě o deset procent podporují dvě třetiny lidí. Odpor u nich ale vzbuzují návrhy, které oslabují pracovní jistoty. Mezi ně patří možnost výpovědi bez udání důvodu, řetězení smluv na dobu určitou, či změny u zdravotnických poplatků.

STEM: Omezení výdajů lidé podporují. Ztráta jistot jim ale vadí

Výraznou podporu mají podle výzkumu STEM ta vládní opatření, která se přímo lidí nedotknou. Mezi ně patří zrušení některých velvyslanectví, či zrušení obřího ekologického tendru. S nimi souhlasí 75 procent dotázaných. Velkou podporu má i možnost pracovat na dohodu až 300 hodin ročně. To vyvolalo kladné odezvy až u 73 procent  respondentů.

Polovina respondentů považuje za správné další návrhy v oblasti zaměstnaneckých vztahů. Mezi nimi jsou zkrácení výpovědní lhůty na jeden měsíc - tomu dává podporu 47 procent lidí - prodloužení maximální doby pracovního poměru na dobu určitou na pět let (věří tomu 51 procent) a prodloužení úseku nemocenské, kterou hradí místo státu zaměstnavatel. S tím souhlasí 51 procent dotazovaných.

Celou zprávu naleznete ZDE

Téměř polovině dotazovaných nevadí povodňová daň

„Skoro polovina lidí (47 procent) souhlasí i s povodňovou daní ve výši sto korun měsíčně, kterou by všichni platili po dobu jednoho roku," uvádí dále průzkum STEMu.

Na nejtvrdší odpor narážejí záměry vlády, které omezují sociální a zaměstnanecké jistoty anebo jsou jednostranným výdajem všech nebo potenciálně všech občanů. Pouze 27 procent  lidí totiž souhlasí s tím, aby zaměstnavatelé měli možnost vypovědět zaměstnance bez udání důvodu.

Lidé nemají námitky proti zvyšování poplatku za hospitalizaci

Čtyřicetiprocentní podporu pak má zvýšení poplatku za den pobytu v nemocnici na 100 korun a stejný podíl lidí akceptuje právo zaměstnavatelů uzavírat opakovaně se zaměstnancem pracovní smlouvy na dobu určitou.

Většinu vládních opatření podporují podle očekávání stoupenci koaličních stran, zejména ODS a TOP 09, s opatřeními v oblasti zaměstnaneckých vztahů a zvýšení plateb nesouhlasí lidé, kteří se hlásí k parlamentní opozici, tedy ČSSD anebo voliči KSČM.

Citované výsledky pocházejí z výzkumu STEM provedeného  ve dnech 3. - 13. 9. 2010. Na otázky odpovídalo 1228 respondentů.

Archiv výzkumů: SANEPSTEMCVVMSC&C, Factum Invenio

Foto: Hans Štembera

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…