Ostrava bude mít lepší ovzduší do dvou let, prorokuje Palas

13.10.2010 15:34

Pracovní skupina, která vznikla na jaře a je pověřená bojovat se znečištěným ovzduším Ostravska, tvrdí, že polétavý prach a smog trápí obyvatele Ostravy už posledních pár dní. Podle člena skupiny Jaroslava Palase pracovní skupina již vytvořila určité desatero opatření, které předložila vládě.

Ostrava bude mít lepší ovzduší do dvou let, prorokuje Palas

Vláda se právě dnes zabývá nejen závěry pracovní „ostravské" skupiny, ale i tím, kde vzít finanční prostředky z operačního programu životní prostředí, které by šly do technologií největších znečišťovatelů.

„Jde také o nákup čistící techniky, která by permanentně čistila ulice měst. A také vrácení peněz z ministerstva životního prostředí, tedy z odvodů, které dáváme do státního fondu životního prostředí. Je to zhruba sto milionů korun ročně. Za deset let to mohla být miliarda, se kterou jsme mohli něco udělat," upozornil hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas  v rozhovoru Radiožurnálu.

Zároveň zdůraznil, že klíčové je i jednání s Polskem, protože polské podniky především ve slezské pánvi mají daleko měkčí limity, než máme v Česku. „Když se obrátí vítr směrem k nám, tak sem míří i polétavý prach. Kompromis se musí vyjednat na úrovni vlády," upozornil  hejtman.

Pracovní skupina už dokonce zaznamenala reakci vlády na svou dosavadní práci „Ministr životního prostředí deklaroval, že si největší znečišťovatelé budou moci sáhnout na finanční prostředky a bude to jakýsi stimul pro ty podniky, aby vyměnily technologie za šetrnější," uvedl Palas.

„Realisticky viděno, ale problémy budou zřejmě přetrvávat ještě tuto zimu a musí se odpracovat velký kus práce, aby se to v dohledné době pohnulo, řekněme do dvou až tří let," dodal Palas s tím, že věří, že se věci brzy rychle posunou kupředu.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…