Češi sáhnou hlouběji do peněženek. Voda podraží až o 15 procent

14.10.2010 20:29

Podle informací serveru Týden.cz zdraží voda v příštím roce o čtyři až patnáct procent. Důvodem je například nutnost obnovy vodovodních sítí.

Češi sáhnou hlouběji do peněženek. Voda podraží až o 15 procent

České domácnosti kvůli zdražení vody sáhnou v příštím roce do peněženek zase hlouběji. Voda má totiž zdražit až o patnáct procent. Informaci přinesl jako první server Týden.cz  s odvoláním na šéfa Sdružení vodovodů a kanalizací České republiky Františka Baráka.

"Ve většině měst dojde od nového roku ke zdražení vodného a stočného. Ceny se podle našeho odhadu zvýší o čtyři až patnáct procent. V některých oblastech či městech ještě o více," vysvětlil serveru Barák.

Důvod: investice a opravy

Voda má podle něho podražit především v oblastech, kde potřebují vodárenské společnosti získat více prostředků pro investice do údržby a obnovy vodovodních sítí.

Na růstu cen  by se podle Baráka také mohlo projevit případné zvýšení daně z přidané hodnoty. "Pokud dojde k jakémukoliv navýšení DPH, vodárny to okamžitě zohlední ve svých cenách a ty pak porostou ještě více," vysvětlil.

V poslední době  spotřeba vody v České republice vykazuje trvalý pokles. V roce 1990 činila ještě 171 litrů na osobu a den, v roce 2005 již pouze 99 litrů.

Více čtěte:

Vláda solární elektrárny zdaní. Vyřeší prý tím zdražení elektřiny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…