Bém se hodnotí dvojkou. A nástupci nabízí zkušenosti

15.10.2010 16:46

Devadesát procent programu prý stihl splnit za osm let ve funkci pražského primátora Pavel Bém. V rozhovoru pro Deník připustil, že se mu za tu dobu řada věcí nepovedla, ale i tak se zhodnotil dvojkou.

Bém se hodnotí dvojkou. A nástupci nabízí zkušenosti

Pro vlastní stranu už se dosluhující primátor Pavel Bém stal přítěží, a tak se v komunálních volbách rozhodne o jeho nástupci. „Ať po Pavlu Bémovi přijde kdokoliv, bude to mít těžké. Hlavně aby se v tom složitém systému vyznal. Ale já jsem samozřejmě připraven mu v prvních měsících předávat své zkušenosti," nabídl politik pomoc svému nástupci.

Tvrdí, že má v sobě kus pokory, a proto přiznává, že se řada věcí nepovedla. „Také ale vím, že se nám zhruba devadesát procent z programu podařilo naplnit. Kdybychom se tedy vrátili zpět do první třídy a já bych se měl oznámkovat jen jednou známkou, dal bych si dvojku," řekl Bém v rozhovoru pro Deník.

Praha si od Bémova nástupu do funkce poradila s vodou i dluhy

Prahu převzal krátce po povodních a zadluženou až po uši. „Za těch osm let se Praha vypořádala velmi rychle s následky velké vody a vybudovala takový protipovodňový systém, který nemá téměř žádné velké evropské město. A dokonce nyní, kdy vláda řeší, jak změní poměr mezi příjmy a výdaji, hlavní město, na rozdíl od státu, hospodaří s vyrovnaným rozpočtem," vyzdvihl Bém.

Za velký politický úspěch považuje, že si Praha prosadila dva vlastní operační programy, což jí umožňuje čerpat evropské peníze na podporu trhu práce a malé i střední podnikání. Peníze z Bruselu plynuly i na dopravní infrastrukturu.Naší metropoli se podařilo na základě asociační dohody s Evropskou unií získat 300 milionů eur, které mimo jiné budou financovat prodloužení a výstavbu dalších stanic metra A," připomněl Bém.

Cestou do Himaláje začal propad primátorovy oblíbenosti

U veřejnosti mu jako první uškodila cesta do Himaláje, na kterou se vydal v době, kdy se řešila Kaplického knihovna. „Věděl jsem, že tam jsou velké problémy, ale netušil jsem, jak velké problémy způsobí má dvouměsíční nepřítomnost. Kdybych se ale musel znovu rozhodovat, tak bych neodjel," dušoval se končící primátor.

Na jeho hlavu se snesla velká kritika za tunel Blanka. „Dokud se staví, budou uzavírky. Existuje snad soudný člověk, který by si myslel, že šestikilometrový tunel nezpůsobí dílčí problémy v dopravě? Asi ne. Věřím, že jakmile bude Blanka dostavěná, budou z ní Pražané stejně nadšení jako z Pražského okruhu," uzavřel Bém.

K věci:

Souboj titánů: Bém porazil Ratha, Haška i Zimolu 

Bém: Praha jako nejzkorumpovanější město? Není důvod 

Praha: Primátor Pavel Bém poděkoval členům poradních sborů

Foto - koláž: Hans Štembera

reklama

autor: jih

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…