Jak vykřížkovat nesympatického kandidáta?

15.10.2010 17:57

Chcete se ve volbách zbavit nesympatického kandidáta, který ale figuruje na kandidátce preferované strany? Nebo naopak dát hlas jedné straně a zároveň označit kandidáta jiného politického uskupení? I to letos bude možné. Dokonce si letos budete moci sestavit celý tým oblíbenců napříč stranami.

Jak vykřížkovat nesympatického kandidáta?

 

Úderem 14. hodiny se v českých obcích otevřely volební místnosti a začaly volby do obecních zastupitelstev. Tentokrát již sice voliči nemají možnost udělovat preferenční hlasy, jako tomu bylo kdysi, ba ani kroužkovat jako v posledních parlamentních volbách, mohou ale využít křížkování a ovlivnit tak pořadí jednotlivých kandidátů.

Jsem příznivcem jedné strany, ale chci dát hlas i jiným kandidátům

Je- li volič příznivcem jedné konkrétní strany, ale přesto by rád v zastupitelském křesle své obce viděl člověka, který však kandiduje za jiné politické uskupení než je voličova oblíbená strana, letos poprvé mu systém umožní, aby mohl dát hlas oběma. Jak celé straně, tak konkrétnímu kandidátovi. Zaškrtne tak zvolenou stranu a zároveň označí i jednoho či více kandidátů z jiných stran, které preferuje. Hlasy se tak ale odečtou od konce kandidátky volené strany.

Tento způsob má totiž úplně opačný efekt než tzv. kroužkování při sněmovních volbách. Znevýhodní celkově všechny, kteří jsou na volebních lístcích na konci kandidátek jednotlivých stran. "Takže je téměř vyloučené, že by se stejně jako na jaře dostávali do zastupitelstva i ti z posledních míst kandidátky. Ti tratí právě na tom, že někdo své hlasy dělí," uvedl pro ihned.cz specialista na volební systémy Ladislav Mrklas z CEVRO institutu.

Jsem příznivcem konkrétní strany, ale vadí mi jeden z jejích kandidátů

Co má ovšem volič dělat v případě, sympatizuje-li s jednou konkrétní stranou, ale vadí mu jeden její kandidát? Při květnových volbách se takového člověka dalo zbavit pomocí metody kroužkování, nyní má možnost tzv. vykřížkovat všechny ostatní kandidáty preferované strany. Jeden zbývající hlas pak může nechat propadnout nebo jej udělit kandidátovi z jiné strany. Musí ale stále dávat pozor, aby nepřekročil počet zastupitelů v obci, který zároveň odpovídá maximálnímu možnému počtu křížků, aby se tak jeho hlas nestal neplatným.

Chci dát hlas kandidátům z několika stran

Chce-li volič, aby ve vedení obce zasedli jeho oblíbení kandidáti, kteří ale nejsou na kandidátce jedné strany, ale napříč spektrem politických stran a místních uskupení, bude volič postupovat následovně: Nezaškrtne žádnou politickou stranu, ale označí křížkem políčko pouze u těch kandidátů, pro něž se rozhodl. I v tomto případě nesmí počet „zakřížkovaných" překročit počet zastupitelských křesel na radnici, který je uveden v pravém horním rohu volebního lístku.

Křížkem proti zprofanovaným. Jak volit do komunálu?

Malé a velké křížkování: Jak volit do komunálu

Praha bude pro komunální volby rozdělena na sedm obvodů

Strany úpěnlivě prosí. Nekřížkujte, přijdem o hlasy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kls

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…