Škromach: 12 křesel nebude, lidi jsou ještě málo naštvaní

16.10.2010 16:22

Ve sklepní vinárně Lidového domu sedí kandidáti na senátorská místa. ParlamentníListy.cz tam zastihly Zdeňka Škromacha právě ve chvíli, kdy měl podle předběžných odhadů padesát procent odevzdaných hlasů. Nyní se výsledek místopředsedy ČSSD pohybuje kolem 40%. Škromach však čísla z průběžného sčítání nebere příliš vážně.

Škromach: 12 křesel nebude, lidi jsou ještě málo naštvaní

„Je to houpačka, za chvíli to bude třicet procent. Moc nevěřím, že bych prošel už v prvním kole. To by byl zázrak," myslí si kandidát ČSSD za Hodonínsko a Kyjovsko. Zatím ani neoslavuje. Těžká váha ze Slovácka popíjí džus a jeho dcera Sandra, která mu vedla kampaň, si dala colu.

Dvanáct křesel není reálných

Škromach přiznává, že nevěří tomu, že by senátní volby dopadly tak, jak si přeje úřadující šéf strany Bohuslav Sobotka. „Zisk dvanácti křesel není reálný. Já bych považoval za reálné tak sedm osm. I to by byl úspěch. Musíme si uvědomit, že ty volby nejsou většinou v místech, která by byla levicově orientovaná. Navíc lidé ještě nejsou dostatečně naštvaní na pravicovou politiku, tak jak budou za rok. To přijde při doplňujících volbách do Senátu za dva roky. A samozřejmě to vyvrcholí při příštích parlamentních volbách."

Bude Senát oranžový? Sledujte ONLINE

Sobotka to ustojí

O tom, jak množství získaných křesel v senátu ovlivní pozici Bohuslava Sobotky, Škromach moc spekulovat nechce. „Jak jsem říkal, dvanácti křeslům nevěřím. Pokud by je ČSSD získala, byl by to pro Sobotku obrovský úspěch a devíza pro boj o předsednictví. Ale pokud je nezíská, nebude to jeho politický konec. On to ustojí. A nevěřím, že on sám by se vzdal místa v čele strany jako Jiří Paroubek. Volby do sněmovny, komunální a doplňovací senátní volby se nedají co do významu srovnávat," tvrdí Škromach.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …